Діти політв’язнів та репресованих хочуть справедливості

Зменшення доплат та відміна пільг - з такими проблема зіткнулися діти репресованих та політв’язнів. І така ситуація не лише в Тернопільській області, а й по всій Україні, однак виплати на Тернопільщині просто мізерні, кажуть представники товариства політв’язнів та репресованих.

 - В Російській Федерації нам видають довідки про те, що людина була репресована та реабілітована, однак ці довідки, на жаль, не дають нашим людям можливості мати достойну компенсацію за пережите, - розповідає голова Тернопільського обласного товариства дітей політв’язнів та репресованих Петро Голик. - Якщо в РФ ця сума становить 600 рублів, то в Україні виплати цих коштів покладені на місцеві бюджети.

І тут виникає ще одна проблема і, як кажуть самі представники політв’язнів та їхніх сімей, несправедливість. Адже в кожній області сума різниться. До того ж в рази.

- Якщо на Тернопільщині виплачують 200 гривень компенсації щомісяця, то на Львівщині ця сума становить 1000 грн, на Прикарпатті - 500 грн. Хіба людина, яка вибрала для подальшого життя Тернопільщину, має менше прав на компенсацію за відібрані роки життя та здоров’я? - каже голова Тернопільського обласного товариства дітей політв’язнів та репресованих Дем’ян Чернець.

Тому представники товариства будуть добиватися, аби ці доплати взяла на себе держава. В ідеалі, ці кошти має забезпечити наша сусідка - РФ.

- Росія є правонаступницею СРСР, - пояснює директор Тернопільського обласного архіву Федір Полянський. - Тож було би справедливим, якби вона взяла на себе і виплати за ті злочини, які допустили керівники Радянського Союзу. Крім того, що частина вивезених із України в ті роки потім залишилася жити і в РФ, і в Казахстані.

А поки на державному рівні ніяк не можуть забезпечити достойну пенсію дітям репресованих, яким вже зараз по 60-70 років, їхня кількість поступово зменшується. За данними ОДА в 2014 році померло 394 репресованих та членів їх родин.

Джерело: te.20minut.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео