Агро-новини 20 грудня

Новини аграрного сектору.

Україна може поставляти в ЄС утричі більше яєць і курятини

Асоціація "Союз птахівників України" вважає за доцільне збільшення квот на безмитне ввезення м'яса птиці і яєць у країни Європейського Союзу у 3 рази. Втім, налагодити діалог з ЄС з цього питання вдасться не раніше кінця 2016 року. Про це в інтерв'ю "Українським Новинам" сказав гендиректор асоціації Сергій Карпенко.

"Звичайно ж, квоти потрібно розширювати, це 100%. Коли вони обговорювалися років 5-6 тому, у нас експорт взагалі був мінімальний. Ми порушуємо питання, щоб хоча б у 3 рази збільшити ці квоти як щодо м'яса, так і щодо яєць", — сказав він. Карпенко нагадав, що для м'яса наразі квота становить 36 тис. Тонн - 16 тис. тонн філе і 20 тис. тонн тушки. Квоти на безмитні поставки у ЄС яєць становлять 3 тис. тонн, яєчних продуктів — 1,5 тис. тонн у чистій вазі.

Джерело: Agravery

На розвиток торгівлі Канада надасть Україні понад 13 млн. доларів

Упродовж п’яти наступних років Канада виділить 13 млн. доларів на підтримку малих та середніх підприємств в Україні та розвиток двосторонньої торгівлі. 

Про це повідомила міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд під час зустрічі міністрів країн-членів ВТО у Кенії, повідомляє «Укрінформ».

«Канада допоможе українському приватному та державному сектору скористатися перевагами нових торговельних можливостей, створених зоною вільної торгівлі між країнами. Сприяючи конкурентоспроможності та розширенню українських малих і середніх підприємств, ми разом просуваємося до взаємного процвітання», — сказала Фріланд.

У міністерстві міжнародної торгівлі пояснили, що виділені кошти допоможуть українським підприємствам вийти на канадський та світовий ринки.

Джерело: agravery.com

Стійкий попит на гриби змушує виробників підвищувати ціни

Експерти фіксують зростання оптових цін на печериці. Так, наприклад, у господарствах Київщини ціна на гриби зросла протягом тижня на 4-5 гривень.

«У всіх регіонах спостерігається динаміка зростання цін на печерицю, і це не дивно. Стійкий попит на гриб в переддень новорічних свят змушує грибні ферми переглядати свої цінники у бік збільшення ціни. Особливо помітне зростання у київських грибних господарств, де в порівнянні з минулим тижнем ціни збільшилися в середньому на 4,0-5,0 грн/кг печериці і сьогодні робоча ціна — 26,0-27,0 грн/кг, а, враховуючи той факт, що їхні колеги в Одеській, Харківській та Дніпропетровській області успішно відвантажують від 30,0грн/кг, стимул до подальшого підвищення безумовно є», — йдеться у повідомленні.

Джерело: agravery.com

Імпорт цитрусових в Україну зріс у понад двічі

Україна суттєво наростила імпорт цитрусових. Так, у листопаді він збільшився до 33495 тонн проти 14,8 тис. тонн у жовтні. Крім того, за підрахунками статистів головним постачальником цієї продукції до України лишається Туреччина. З січня по листопад нею до України поставлено цитрусових на 62 млн 105 тис. дол., що склало майже 41% цього ринку. Другою країною-імпортером став Єгипет із часткою ринку 20,25%, і третьою — Іспанія, на яку припадає 14,21%.

Нагадаємо, що за попередніми прогнозами експертів в Україні через заборону Росії на постачання турецьких фруктів очікується наплив цієї продукції, що у свою чергу за очікуваннями фахівців стане головним чинником зниження цін на даному ринку.

Джерело: Agravery

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео