Сьогодні Тернопіль зустріне диво-ікону

20 грудня, о 17.30, відбудеться урочиста зустріч чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Ікона пробуде в катедрі до 24 грудня.

За переказами, після спустошення татарськими ордами Києва один монах, рятую­чись втечею від нападників, потрапив у незнані місця над річкою Стрипа. Знеможений до краю, у молитві просив Богородицю, щоб взяла його під свою опіку. Умиротворений молитвою, заснув. У сні йому з'явилися Пречиста Діва Марія і два янголи з білими ліліями в руках. Чернець упав перед Богородицею на коліна, а вона, посміхнувшись, доторкнулася до нього омофором. Монах прокинувся у чарівній долині, оповитій густим лісом. Вражений красою місцевості, побачив над джерелом ікону Пресвятої Богородиці з Ісусом на руках, котра світилася. Чернець залишився там. Згодом збудував капличку, куди помістив ікону; опісля тут звели церкву з монастирем.

Село, що виникло біля цього святого місця, назвали Зарваницею. За переказами, ікона не раз зупиняла ворожі напади, а вода з джерела зцілювала калік і хворих.

У 1867 року відбулась урочиста коронація ікони. Папа Римський Пій IX надав їй відпустового значення. 1921 р. художник Петро Холодний реставрував її та виготовив копію. Після 2-ї світової війни місцеві жителі переховували ікону, а у 1988 році передали її до Зарваницького храму Пресвятої Трійці. Відтоді у Зарваниці відбуваються багатолюдні прощі.

Джерело: 0352.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео