У Тернополі презентували "Чотири хрести" (фото)

Незвичну книжку - "Чотири хрести" Валерія Шестака модерував у бібліотеці-музеї "Літературне Тернопілля" режисер Борис Салабчук. Це перша поетична книга автора, в яку увійшло 105 поезій.

Із притаманною йому щирістю Шестак творить особистісний простір, в якому такі поняття честь, совість, любов, правда не є порожніми словами. Унікальність збірки у тому, що до неї увійшли вірші, які писались впродовж двадцяти років. 

Вісім років тому Валерій Шестак разом із Андрієм Борецьким та Лілією Мусіхіною втілили в життя цікавий проект "Вакації" та "Вакації-2". Писав вірші Валерій для себе, рідко давав комусь читати. Колись носив завжди із собою блокнот і ручку, а зараз записує все на мобілку. "А раптом - зненацькне..." - зізнається поет. Це частина життя, спогади, переживання.

Поезія Валерія нетрадиційна, це намагання зазирнути у підсвідоме. Цілий розділ присвячений експериментальній поезії нецке.

Презентація мала цікаве оформлення: з авторських книг на столах було викладено чотири хрести, глибокий символізм яких підсилювали запалені свічки. Гості святочного вечора, а серед них - професор Анатолій Вихрущ читали поезію разом із Валерієм Шестаком. Автору було цікаво слухати власні твори у виконанні інших. На завершення відбувся аукціон однієї книжки "Чотири хрести", яка вийшла з обкладинкою зеленого кольору. 

- У мою концептуальну систему Валерій Шестак, на жаль, не входить, - розмірковує редактор Сергій Музика. - Є три типи поетів. Перші - графомани, є така творча хвороба. Другі - професіонали, це ті, які знають, що таке дактиль, ямб, хорей тощо. Третя - візіонери. У них в серці проходить лінія: творець, людина. Завдячуючи Валерію, я витворив четверту категорію - самородок. Його вірші змушують думати. Такі люди дають знакові енергії, які допомагають іншим.

у сонця моли

   тепла

у неба проси 

   добра

і якщо дощ

скажи нехай

нехай річка 

нап'ється води

нехай день

не боїться грози

нехай все буде

так як є

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео