Агро-новини 21 грудня

Новини аграрного сектору.

Держава може купувати землю приблизно за $3 тис. за гектар

Держгеокадастр пропонує альтернативу введенню ринку землі. Про це повідомив глава відомства Максим Мартинюк.

Держгеокадастр у разі неприйняття ВР законопроекту «Про обіг земель», що відкриває перспективи для запуску в Україні ринку землі, запропонує парламенту альтернативний законопроект, що містить норму про те, що власник паю при бажанні може продати свою землю державі навіть в умовах мораторію на відчуження землі за ціною близько 3 тисяч доларів за гектар.

За словами Мартинюка, оскільки в Україні немає ринку землі, і визначити справедливу ринкову ціну тієї чи іншої земельної ділянки неможливо, відомство пропонуватиме формувати вартість, за якою держава зможе скуповувати паї, відштовхуючись від діючої орендної плати. Держгеокадастр пропонуватиме повністю виключити можливість купівлі-продажу сільгоспземель держвласності, залишивши лише право передавати їх в оренду на умовах аукціону, а також на законодавчому рівні встановити, що право оренди земельної ділянки є товаром, який можна закладати як заставу в банках, що дозволить залучити додаткові кошти в сектор сільського господарства.

Наступного року врожай зерна буде значно меншим

У наступному році аграріям не вдасться подолати рубіж в 60 млн. тонн зерна. Про це повідомляє «ПроАгро».

Мінагрополітики повідомило про завершення посівної кампанії озимих культур. За даними відомства, всього вдалося засіяти зерновими 6743 тис. га, що становить 91% від прогнозу. Нинішній озимий зерновий клин виявився на 1 млн га менший за торішній. Нагадаємо, що під урожай 2015 р в Україні було засіяно 6,5 млн га озимої пшениці, понад 1 млн га озимого ячменю та 150 тис. га жита. Однак справа не тільки в скороченні площі посівів. До середини грудня минулого року сходи були отримані на 7,2 млн га. га, на 82% яких вони знаходилися в хорошому і задовільному стані і лише на 18% в слабкому і розрідженому. При цьому тільки на 5% засіяних площ озимі зернові не дали сходів.

У нинішньому грудні ситуація набагато гірша. Так, сходи отримано лише на 5,8 млн га, що становить 86% від засіяних площ, тобто на 14% полів озимі не зійшли. Але й з тих, що зійшли, в доброму та задовільному стані знаходиться лише 67% — на площі 3,85 млн га, решта 33% на 1,93 млн га — це слабкі та зріджені сходи.

В Україні - дефіцит сирого молока

Останні декілька місяців закупівельні ціни на молоко тримають стабільно зростаючий тренд, пише Мilkua. Ця динаміка може порадувати фермерів, та ніяк не споживачів.

Вирізання поголів’я у поєднанні із сезонним скороченням продуктивності призвело до утворення на ринку дефіциту сирого молока. Наразі переробники більше звертають увагу на обсяги, ніж на якість. До кінця року вже залишилося не довго і для виконання контрактів молокозаводам потрібні достатні обсяги сировини.

Станом на 20 грудня кілограм молока екстра-ґатунку коштував 6,11 грн. Це на 5 коп. вище ціни попереднього тижня та на 15 коп. - минулого місяця.

Вищий ґатунок за тиждень подорожчав на 12 коп та на 41 коп за місяць — до 5,87 грн/кг.                                            

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео