«Клаптикове» утеплення: економія чи проблема?

До наближення зимових холодів тернополяни активно утеплювали житла у багатоквартирних будинках. Відтак у Тернополі, райцентрах та менших населених пунктах, де є багатоповерхівки, можна спостерігати так зване «клаптикове» утеплення зовнішніх стін. Але чи це резонно? 

– Проблема складна, її потрібно вирішувати грамотно, з дотриманням вимог законодавства, – зауважив заступник директора департаменту – начальник управління ЖКГ  облдержадміністрації Орест Куриляк. - «Клаптикове» утеплення зовнішніх стін багатоповерхових будинків нині не передбачене жодним дозвільним документом. Тому виконувати його заборонено. Такі роботи псують фасад будинку, руйнують стіни, облицювання, можуть завдати шкоди як квартирі власника, так і сусіднім. Особливо це стосується панельних будинків. 

Маємо те, що маємо

Ми живемо за існуючими із середини минулого століття нормативами, а також у будинках, більшість з яких побудовані у 60-80-х роках минулого століття, і їх  теплові втрати в рази перевищують аналогічні зарубіжні споруди. Не кажучи вже про «хрущовки», термін експлуатації яких уже вийшов. Проте «клаптиковий» спосіб – не вихід. Варто утеплювати відразу весь будинок. Тому усі мешканці повинні зібрати кошти.

Але на практиці цього досягнути дуже важко. Деякі не вважають за доцільне утеплювати помешкання, оскільки користуються субсидіями. Є чимало тих, хто навіть за компослуги не може самостійно сплатити. Тут уже не до витрат на утеплення. А очікувати на підтримку від держави, представників місцевого самоврядування чи ЖЕКів – не резонно. Адже всі, на кого сподіваються пересічні громадяни, натякають: ваші помешкання – ваші й проблеми.

За словами консультанта з альтернативної енергетики проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Олексія Соломахи, який недавно перебував у Тернополі, проблема утеплення окремих квартир у багатоповерхівках є очевидною. До того ж замість користі може заподіяти шкоду помешканням, що на поверх вище чи нижче від утепленої квартири.

Не забудьте про безпеку
Якщо ви вирішили утеплювати помешкання, не варто нехтувати пожежною безпекою. Високі багатоповерхівки можна утеплювати лише негорючим матеріалом – мінеральною ватою. У будинках до 9 поверхів повинні встановлювати негорючі перемички. Обрамлення навколо вікон та дверей також має бути з негорючого матеріалу.

Деякі люди намагаються утеплити стіни самостійно, щоб заощадити на послугах фахівців. Це стає причиною помилок у проведенні утеплення стін. Неприпустимо, наприклад, застосовувати для облицювання цегляних стін утеплювачі, призначені для бетонних, і навпаки. Це пов’язане з порушенням вентиляції, що може стати причиною появи цвілі у помешканні.

На допомогу прийде ОСББ

У більшості багатоповерхівок, збудованих у минулому столітті, відсутні засоби відключення або регулювання подачі тепла в кожну квартиру. Тобто тепло розподіляється між усіма квартирами пропорційно опалювальній площі. Резонно виникає питання: чому власники квартир, для яких зробили утеплення, повинні виконувати це за свій рахунок, адже вигоду отримують усі мешканці? Тому власники квартир, які виконали утеплення, мають отримати знижки на оплату за тепло. Усі інші нехай продовжують платити за тепло у повному обсязі.

Як же вирішити проблему утеплення усього будинку?

– Один із варіантів – створювати ОСББ, – переконаний Орест Куриляк, – і спільно вирішувати усі проблеми.

Джерело: svoboda.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео