Агро-новини 22 грудня

Новини аграрного сектору.

Гройсман пропонує збільшити фіксований сільськогосподарський податок

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман пропонує наступного року збільшити фіксований сільськогосподарський податок — із 130 до 200 гривень.

Про це він заявив на брифінгу у ВР.

«Сьогодні середня плата фіксованого податку з 1 гектара на рік 130 гривень... Але я вважаю, що цього недостатньо для того, щоб не на словах, а реальними справами підтримати село. Тому я запропонував: якщо ми цей фіксований податок збільшимо мінімум від 200 гривень — це означає, що села в Україні отримають значно більше ресурсів, ніж у 2015 році», — сказав спікер.

Джерело: agravery.com

Урожай-2016: площа сівби озимих в Україні скоротилась на 12,9%

Площа сівби озимих в Україні під урожай-2016 на 12,9% менша від торішньої. Про це йдеться у даних, оприлюднених Держслужбою статистики України.

Зокрема, за офіційними підрахунками в Україні під урожай-2016 озимими культурами і зеленим кормом засіяно 7,8 млн. га, що на 12,9% менше, ніж роком раніше.

Площі під озимими зерновими скоротилися на 11,4% — до 7,1 млн. га, а площі під озимим ріпаком зменшилися на 26,5%, до 0,65 млн.га. 

Низький попит на борошно стримує ціни

Мірошники не можуть підвищувати відпускні ціни через низький попит з боку покупців. Про це повідомляє «Інфоіндустрія». За підсумками тижня ринок продуктів переробки в основному залишався стабільним.

Згідно з даними Державної фіскальної служби в період з січня по грудень Україна експортувала пшеничного борошна на суму 62,6 млн дол. Головним покупцем українського борошна за звітний період став Китай — 16,2 млн дол.

В Україні відпускні ціни знаходяться в діапазоні 5000-5800 грн/т на борошно вищого ґатунку.

Виробниче навантаження на аграріїв в Україні продовжує зростати

Аналіз ключових показників стану сільського господарства України, здійснений аналітиками «АПК-Інформ», показав планомірне зростання питомого виробничого навантаження на кожного аграрія.

Зокрема, згідно з отриманими результатами, на одного середньостатистичного працюючого сільського жителя в Україні в 2014 році припало 8,8 га посівних площ, що на 11% більше, ніж роком раніше (7,9 га). При цьому слід зазначити, що загальна посівна площа сільгоспкультур в країні знизилася на 4% — до 27,2 млн га в 2014 році проти 28,3 млн га роком раніше.

Основною причиною такої тенденції є скорочення чисельності населення України в цілому, і, зокрема, ще більш інтенсивне скорочення чисельності сільського населення. Так, згідно з даними офіційної статистики, на початок ц.р. в Україні налічувалося 3,1 млн осіб, зайнятих у сфері сільського господарства, що становить лише 17% від загальної чисельності зайнятого населення країни.

Також аналітиками було встановлено, що в середньому на одного працюючого аграрія в Україні в 2014 році припадало 1,3 голови ВРХ, свиней - 2,4 голови і 69,4 голів птиці.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео