Новорічні вироби пацієнтів психоневрологічної лікарні представлені на виставці

У Тернопільській обласній клінічній комунальній психоневрологічній лікарні сьогодні була представлена виставка святкових новорічних виробів, які власноруч виготовили пацієнти. Такі виставки тут роблять щоквартально. Це результат методу арттерапії, які тернопільські медики запозичили у польських колег.  

- Такі методи широко використовуються для пацієнтів з психічними порушеннями та захворюваннями  ще з 2012 року, - каже заступник головного лікаря з медсестринства Надія Фарійон. - Ми перейняли досвід з Польщі у Краківському шпиталі імені Бабінського. Спочатку навчили наших медсестер як вони повинні займатися із пацієнтами. Так в одному відділенні вони в'яжуть, в другому  вишивають бісером і стрічками, також малюють на склі. Багато ручної роботи із папером орігамі, декупаж. Щоквартально робимо виставку їхніх  робіт. У кожному відділенні є інструктор з терапії праці, людина, яка має середню медичну освіту і яка впродовж дня займається з пацієнтами з допомогою методів арттерапії. Щомісяця проводимо творчі вечори, де пацієнти читають свої вірші, співають пісні. Складаємо для них невеличкі сценарії. 

- У нашому закладі лікуються пацієнти, які мають хворобу душі, - розповідає заступник головного лікаря з лікувальної роботи Леся Косовська. - Це категорія пацієнтів, яка потребує і спеціального підходу, і спеціальних лікувальних заходів. Реабілітація і психологічне розвантаження мають для них велике значення. Ліки тільки знімають гострий стан. Залучаємо пацієнтів до різноманітних творчих майстерень, де вони можуть розкрити свої таланти. Важливо  допомогти таким людям творчо відкритися. Ми випускаємо газету "Сповідь душі". Взяли участь у Всеукраїнському конкурсі "Мистецтво, що об'єднує всіх". До речі,  художні твори наших пацієнтів увійдуть до каталогу, який буде випущено на рівні держави.

Насправді - це повноцінні люди, які потребують особливого спілкування.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео