Понад 5 гектарів землі тернопільські депутати виділили бійцям АТО

П’ять із половиною гектарів землі поруч із Підволочиським шосе депутати Тернопільської міськради виділили для забудови бійцям АТО і родинам загиблих героїв. Відповідне рішення ухвалили на сесії сьогодні, 22 грудня.

Цій події передували серйозні перипетії і емоційні дискусії. Третя сесія міської ради розпочалася о 9 годині, але до розгляду порядку денного обранці тернополян взялися лише близько 11-ї, після двох перерв. Одна була потрібна для засідання земельної депутатської комісії. Інша – для рішення, як голосувати однією із фракцій. Усе – для того, аби розібратися у найгострішому земельному питанні сесії.

Бійцям пропонували взяти землю у напрямку Львівської траси

При ухваленні порядку денного депутати майже одноголосно погодилися поставити №1 пункт про виділення землі учасникам АТО. До його розгляду взялися відразу після того, як озвучили усі депутатські запити.

Річ у тім, що із проханням виділити ділянки для захисників України до міської ради звернулися ветерани АТО і волонтери. Вони особисто прийшли у сесійну залу, аби пояснити, що земля в районі кагатних полів цукрового заводу, яку раніше їм під забудову виділили у міській раді, є малопридатною для спорудження житлових будинків.

Під час дискусій і депутати, і міський голова, і вояки озвучили кілька пропозицій виходу із ситуації. Бійцям навіть пропонували взяти землю у напрямку Львівської траси. Проте вони не погодилися. Адже вимагали передачі 9,5 га між Підволочиським шосе і обласною дитячою лікарнею. Проте під час засідання депутатської комісії з’ясувалося, що 4 гектари у цьому районі вже перебувають у приватній власності або ж оренді. Решту передали скандально відомому КП «Тернопільбудінвестзамовник». Нагадаємо, саме через нього міська рада раніше реалізовувала схему із безкоштовної передачі землі іншим забудовникам, минаючи аукціон.

Захисники України і родини загиблих героїв отримають квартири

Оскільки у тому мікрорайоні Генеральним планом Тернополя передбачена багатоповерхова забудова, тому поділити її на земельні наділи по 6 сотих, як це зробили біля вулиці Микулинецької, наразі неможливо. У цьому переконував усіх начальник управління правового забезпечення Олександр Печіль. Він намагався відмовити депутатів ставали на бік вояків. Мовляв, це ускладнить юридичне оформлення рішення. Доведеться коригувати чимало документів.

Натомість представник бійців АТО запевнив, що вони згодні на тимчасове рішення про передачу землі. Пізніше його дійсно можна буде відкоригувати. Цілком вірогідно, що на тій ділянці згодом все-таки виростуть багатоповерхівки, у яких захисники України і родини загиблих героїв отримають квартири. Це відразу, за пропозицією міського голови Сергія Надала, обумовили у тексті рішення.

- Це рішення – сигнал для вас, - каже свободівець Іван Сороколіт. – Ми вас почули і питання буде вирішене. Чимало вояків – досі на фронті, тож нам у межах міста ще доведеться шукати не один земельний масив.

Тож після бурхливих дискусій бійцям все-таки виділити 5,5 гектарів у зручному місці. Це рішення підтримали 40 депутатів.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. До розгляду депутатів - 188 основних питань порядку денного. Зняли з порядку денного лише пункти №№11, 14, 35 і 91. Депутати вже встигли розглянути кілька міських програм на наступні роки. Засідання наразі триває. Обранці тернополян взялися до розгляду земельних питань. Про це «Терен» розповість згодом.

Вибір читачів за тиждень

Відео