У казні-2016 Тернопіль матиме півтора мільярда гривень

Бюджет Тернополя на 2016 рік ухвалили на третій сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 22 грудня.

Надходжень у казну очікують - понад 1 мільярд 500 мільйонів гривень. Порівняно із попереднім роком, грошей буде більше, але тільки тому, що фінансисти заклали інфляцію на рівні 12% (у проект бюджету-2015 закладали 1 млрд 62 млн грн – прим.).

Не вистачає близько 62 млн грн

- Галузі, які фінансуватимуть із міського бюджету, повністю забезпечені зарплатою і сплатою за енергоносії, - каже фінансовий заступник мера Вікторія Остапчук, яка доповідала із цього питання. – Натомість загальноосвітні школи і заклади охорони здоров'я, які отримують гроші із Держбюджету, забезпечені зарплатою лише на 9 із половиною місяців. Нам загалом не вистачає близько 62 млн грн.

Отже, або ці кошти Київ нашому місту додасть, або нестачу доведеться покривати із власних ресурсів, каже міський голова Сергій Надал. Утім, він похвалився, що у бюджет заклали кошти на продовження основних напрямків розвитку і модернізації міста.

- Наступного року на фінансування сфери житлово-комунального господарства передбачили понад 183 млн грн, що на 20% більше коштів, аніж торік, - каже він. - Відтак, ремонти доріг, прибудинкових територій, тротуарів та іншого будуть тривати. Продовжиться і реалізація Програми термомодернізації міста.

Дохідна частина може суттєво зменшитися

Окрім того, у Тернополі надалі розвиватимуть систему надання первинної медичної допомоги. Так, на базі школи №27 планують відкрити амбулаторію сімейного лікаря. До того ж, у медичних закладах і закладах освіти будуть замінювати вікон і проводити утеплення фасадів.

- Ми відкриємо ще кілька нових груп у дитсадках, забезпечимо безкоштовним харчуванням дітей учасників АТО, - додає мер. - Окрім того, у бюджеті передбачили кошти на облаштування нового кладовища на вулиці Бригадній, а також - на придбання кількох тролейбусів.

До речі, у разі виконання бюджету-2016 середня зарплата тернополян має зрости до 3 тисяч п’ятдесяти гривень, а рівень безробіття зменшитися на 5%. Утім, якщо у Верховній Раді погодяться внести зміни до податкового і бюджетного законодавства, запропоновані Урядом, дохідна частина у казні Тернополя може суттєво зменшитися, натомість витрат стане більше. І це може створити чималі фінансові труднощі, пояснює Вікторія Остапчук.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео