«Дивосвіт» потішив прем’єрою вертепу (фото)

Мало хто знає, що відомий народний театр "Дивосвіт" із 22-ої школи Тернополя (єдиний в Україні у такому статусі) 20 років тому почався не з вистави, а з вертепу і благословення Свято-Троїцького Духовного центру Данила Галицького (УПЦ КП).

Напередодні традиційного міського конкурсу шкільних вертепів театр "Дивосвіт" представив у своїй рідній ЗОШ №22 прем'єрний показ вертепу з назвою "В обіймах Божої Благодаті".

- Нам допомагають небесні і земні сили, - каже художній керівник, режисер-постановник Ольга Матвієвська, - адже впродовж 20 років ми отримували перші місця. Об'їздили практично всю Україну. Побували в Києві, Харкові, Чернігові, Донецьку, Львові. Та особливо запам'ятався виступ  з Різдвяною програмою у Херсоні. Нас дуже гарно там зустріли. Конкурс тривав тиждень. Коли наші діти вийшли і заколядували "Небо і Земля" - присутні у залі встали. Люди плакали, члени журі казали: "Яке блаженство, який спів!". Того дня ми отримали найвищу перемогу, нам вручили архиєрейську грамоту від Херсонського і Таврійського архиєпископа Іонафана. Кожну дитину нагородили фотоапаратом. Відтоді колектив щороку бере участь у вертепному дійстві. 

Ольга Іванівна народилась біля Зарваниці. Ще маленькою разом із бабусею, дідусем і мамою ходила до святині босоніж, а від моста до каплички повзли на колінах аж до джерела. І коли вона одного разу побачила в рідному селі вертеп, то зрозуміла, що як виросте, обов'язково сама організує вертепне дійство.

Уявіть собі: впродовж 20 років написані нею сценарії не повторились жодного разу! По них легко можна вивчати народознавство та українські традиції. Вертепні сценарії Ольги Матвієвської допомагають виховувати дітей у дусі християнської моралі.

Ось і цього разу новий сценарій, нова назва "В обіймах Божої Благодаті".

- Ми не відходимо від основної події - народження Христа, - розповідає пані Ольга. - Але між рядками можна прочитати інформацію про події, які відбуваються зараз в нашій країні, а ще - вертеп несе позитивний сигнал: Україна єдина і неподільна країна, єдиний господар на своїй рідній землі.

За доброю традицією театр "Дивосвіт" знову, як і 20 років тому, благословили священики Свято-Троїцького Духовного Центру.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео