Спокійне життя Сергієві Надалу тепер не «світить»

Без перебільшення рекордним за продуктивністю можна вважати засідання сесії Тернопільської міської ради, що тривало у вівторок, 22 грудня, від 9 години ранку аж до 19.50. Депутати впродовж дня робили кілька перерв на перекуси і наради у фракціях та комісіях, але все одно встигли розглянути понад 180 питань.

Так, у минулій каденції обранці тернополян дійсно іноді працювали набагато швидше – за три години могли ухвалити навіть 200 питань і більше. Але тоді вони у залі фактично нічого не обговорювали. Міський голова, свободівець Сергій Надал мав гарантовану більшість зі своїх однопартійців, а тому представники інших партій могли взагалі не голосувати. Тож часто вони на сесію взагалі не з’являлися або виходили із зали, як тільки до трибуни підходив Віктор Кібляр - начальник відділу земельних ресурсів міської ради. Адже саме він доповідав із так званих земельних питань.

Оголосять конкурс на заміщення посади головного архітектора

Тепер усе по-іншому. У раді, зважаючи на результати голосування за секретаря Віктора Шумаду, є формальна більшість із представників ВО «Свобода» і Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Але на неї Сергій Надал може опертися не завжди. Адже не секрет, що між названими партіями є доволі серйозні ідеологічні суперечності.

До того ж, спокійному життю мера тепер заважають очевидні опоненти (називаємо їх саме так, бо вони наполягають, що не є опозицією – прим.) – представники «Об’єднання «Самопоміч» і «Громадянської позиції». Партійці із фракції «Громадянський рух «Народний контроль» натомість заявили, що виступатимуть проти дій команди Сергія Надала, якщо вони явно суперечитимуть інтересам міської громади.

Перше таке протистояння відбулося на засіданні 22 грудня. Питання про висловлення недовіри головному архітектору Тернополя Василеві Бесазі у порядок денний запропонував внести саме депутат із фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юрій Штопко. Він наполягав, щоб його обговорили першим, але… Досвідчений у веденні сесій Сергій Надал не виставив на голосування окремо цю пропозицію, наполягаючи на процедурі. Він сформулював усе так, що депутати змогли розглянути це питання аж після усіх пунктів порядку денного. Отже, сталося це лише близько восьмої вечора, проте з позитивним результатом для пана Штопка. Його пропозицію підтримали 23 депутати. Тож незабаром оголосять конкурс на заміщення важливої для міста посади.

Нагадаю, Юрій Штопко почав збирати підписи за відставку головного архітектора Тернополя Василя Бесаги після того, як тернополян обурила реконструкція історичного будинку на вулиці Січових Стрільців. Утім, сумніви у компетентності і чесності чиновника у громади породжували й інші його вчинки на посаді. Варто згадати лише скандальну забудову біля Привокзального майдану. Дозвіл на неї забудовник отримав.

Багатоповерхівки на вулиці Карпенка, 10 поки що не буде

Юрій Штопко особисто оприлюднив текст рішення, яке вчора прийняла міська рада. Отже, цитуємо: «1. Рекомендувати міському голові Тернополя звільнити із займаної посади начальника управління містобудування, архітектури та кадастру – головного архітектора міста Тернополя Бесагу В. Й. 2. Доручити виконавчому комітету Тернопільської міської ради оголосити відкритий конкурс на заміщення даної посади».

Тож Сергій Надал може позбутися відданого підлеглого, а натомість отримати не такого зговірливого архітектора. Це може йому серйозно ускладнити процедуру ухвалення певних рішень про майбутню забудову міста.

До слова, депутати не ухвалили одне із земельних питань, до якого також мало стосунок управління архітектури. Йдеться про забудову на вул. Карпенка, 10. Багатоквартирного житлового будинку за цією адресою поки що не буде.

- На розгляд сесії питання виносили, - каже депутат від цього округу, представник фракції «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Шкула. - Але більшості "за" воно не отримало. На сесії я виступив з цього питання і закликав колег не підтримувати. Рішення не категоричне. Я запропонував винести цей проект рішення на наступну сесію, але підкріпити його підписами мешканців будинку, до якого запланували прибудувати інший дім. Тобто забудовник має показати людям проект, а люди мають сказати: підтримують чи ні. Як не крути, а це - ущільнена забудова, і саме місцевим треба вирішувати. Аргументом "за" може бути вирішення питання аварійного фундаменту і постійні підтоплення підвалів.

Крім того, за словами депутата, забудовник, якщо люди попросять, може облаштувати майданчик чи полагодити прибудинкову територію. Мовляв, як вирішать люди, так і буде.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео