У Тернополі культуру розвиватимуть за 20 мільйонів гривень

На розвиток культури і мистецтва Тернополя впродовж 2016-2019 років виділили понад 20 млн 858 тис. грн. Міську Програму із таким кошторисом ухвалили на сесії міської ради 22 грудня.

Заступнику начальника управління культури і мистецтв міськради Василю Кармазину, який доповідав із цього питання, за трибуною було несолодко. Депутати мали до нього цілу низку запитань і побажань.

На дах «Березолю» - 850 тис. грн

У рамках Програми запланували перекрити дах ПК «Березіль». Передбачили на це у 2016 році аж 850 тис. грн. Проте хтось із «старих» депутатів пригадав, що гроші на ремонт перекриття у палаці культури вже виділяли. Довелося втрутитися колишньому секретарю міськради, а тепер - депутату Ігорю Турському. Той розповів, що разом із колегами по депутатській комісії оглянув дах у «Березолі». Частину - 401,33 кв. м, за його словами, дійсно відремонтували, але інша частина, над сценою і самою залою – протікає.

- Ремонт там зробили за останніми сучасними технологіями, - каже він. - Виконавець дає гарантію на 50 років. Щоб не текло і в інших місцях, тих 850 тисяч якраз вистачить. І ми надовго забудемо про ці проблеми.

Такий коментар більшість депутатів задовольнив. Утім, дехто заявив, що такому закладу, як «Березіль» - із найбільшим в області глядацьким залом пора переходити на самоокупність. Тоді не доведеться витрачати на ремонти кошти із міської казни.  

Збиралися купувати те, що можна взяти безкоштовно

Олега Нитку із фракції «Об’єднання «Самопоміч» зацікавила ще одна стаття витрат – на ремонт сходів у «Палаці Кіно» (250 тис. грн).

- Йдеться про вхід із внутрішнього двору. Там і сходова клітка, і сходи – в аварійному стані. Ми туди вже нікого не пускаємо, - пояснює Василь Кармазин. – Потрібен капітальний ремонт. Тоді ми зможемо здавати приміщення на другому поверсі в оренду. Працівники тих офісів матимуть свій, окремий вхід.

Якщо це пояснення депутати сприйняли нормально, то виділення у 2017 році 200 тис. грн на придбання відео- і звуковідтворювальної апаратури їх обурило. Мовляв, у кінотеатрі й так – сучасна звуковідтворювальна апаратура. Натомість проектора там дійсно бракує. Однак він коштує мільйони гривень. Мовляв, краще гроші не розпорошувати, а закумулювати і придбати те, що дійсно потрібно.

Не сподобався депутатам і пункт про забезпечення Центральної міської бібліотеки,

Центральної дитячої бібліотеки і бібліотеки-філії програмними продуктами на організацію вільного користування в системі Інтернет. На це щороку мали виділяти від 51,5 до 57,5 тис. грн. Обранці тернополян стверджували, що є чимало можливостей отримати ці продукти безкоштовно, а гроші краще перекинути на інші потреби.

На відзначення релігійних свят щороку виділяють 80 тис. грн

Здивували депутатів і суми, передбачені у Програмі на заходи з нагоди державних свят (від 120 до 150 тис. грн). Однак Василь Кармазин запевнив, що такі витрати - реальні, адже у нашому місті проводять чимало різних заходів, об’єднаних однією темою. Отже, потрібне і належне фінансування.

До речі, окремі статті витрат передбачені у Програмі на відзначення релігійних і державних свят. І суми там – теж немалі: 80 і 350 тис. грн, відповідно

Врешті «Комплексну Програму розвитку культури і мистецтв  міста Тернополя на 2016-2019 роки» підтримали 39 депутатів із різних фракцій. Тепер у кінці кожного року управління культури і мистецтв уточнюватиме план заходів та обсяги видатків на наступний період і щороку звітуватиме про виконання Програми перед профільною депутатською комісією.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

Ресурсне забезпечення програми розвитку культури  і мистецтв Тернополя на 2016-2019 роки

Обсяг ресурсів, у т. ч.:

Фінансування  по роках, тис. грн

 

2016

2017

2018

2019

 

5153,4

4918,4

5128,4

5658,4

 

Міський бюджет

5153,4

4918,4

5128,4

5658,4

 

 


Паспорт Програми

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, у тис. грн, у тому числі:

20858,6

Кошти міського бюджету

20858,6

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео