Вчитель-художник з Тернополя та його учень здивували Київ

Виставка юного тернопільського художника Павла Шачка та його вчителя Миколи Дмітруха з успіхом пройшла у столичному Музеї видатних діячів української культури.

   Музей Лесі Українки, що входить у склад Музею видатних діячів української культури, надав свої експозиційні зали одразу двом персональним виставкам, які презентують мистецький Тернопіль. Це – твори знаного в Україні живописця, шаржиста та карикатуриста Миколи Дмітруха і його вихованця, 13-річного Павла Шачка, переможця Всеукраїнської дитячої премії «Диво-дитина 2015», лауреата Всеукраїнської художньої акції «Мій Шевченко».

    Про жваву зацікавленість київського мистецького бомонду цією виставкою, організованою за підтримки  Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», свідчить присутність на відкритті вернісажу знакових в українському культурному середовищі фігур.

   Серед них - заслужений діяч мистецтв України Володимир Шолудько, скульптор, заслужений художник України Василь Корчовий, кандидат мистецтвознавства, культуролог Оксана Ременяка, доцент Академії образотворчого мистецтва та архітектури, заслужений художник України Микола Кочубей, заслужений художник України, викладач Інституту мистецтвознавства імені Михайла Бойчука Микола Білик, кандидат мистецтвознавства з Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури Петро Нестеренко. Їх та інших гостей мистецького вернісажу з Тернополя привітала куратор виставки, заступник директора Музею видатних діячів української культури Санда Мокану.

   За її словами, загальною концепцією розвитку Музею є відтворення своєрідного унікального Українського центру, який презентував би історичні надбання національної культури, гідно представляючи їх у музейних експозиціях, і, водночас, органічно розвивався в якості сучасного мистецького осередку. Нині фондова збірка Музею видатних діячів постійно поповнюється, в ній багато справжніх скарбів національної культури, які привертають увагу багатьох науковців. У Музеї діє чимало цікавих культурологічних і соціальних програм, адже у сфері здобутків видатних митців – і література, і музичне мистецтво, і театр, і народна творчість. Відродження українського Парнасу в його сучасному вимірі передбачає створення театрального- і кінозалів, технічно оснащеної наукової бібліотеки, літнього амфітеатру для проведення концертів, художніх майстерень, галерей тощо. За словами пані Санди, вирішення стратегічно важливих для музейного розвитку завдань дозволить остаточно сформувати повноцінний культурний центр з розвиненою інфраструктурою – сучасний «Український Парнас», який безумовно стане окрасою столиці України, місцем паломництва не тільки національної, а й світової культурної громадськості.

   «Тому ми й проводимо тут самобутні виставки, такі, як сьогоднішня - Миколи Дімтруха та його вихованця Павла Шачка. Фактично, цією експозицією ми започатковуємо низку виставок за умовною назвою «Майстер та його учні». Це - своєрідний огляд творчості митців-професіоналів та їхніх вихованців, який засвідчуватиме безперервність мистецького процесу у просторі та часі», - сказала Санда Мокану.

     Тетяна Мельник, заступник директора Президентському фонду Леоніда Кучми «Україна» під час відкриття виставки повідомила,  що серед основних напрямків роботи фонду є підвищення культурного рівня та естетичного виховання громадян, проведення низки заходів задля захисту культури, мистецтва та духовності, підтримка молодих талантів. А Павло Шачко – саме така талановита дитина, якій варто допомогти, аби цей талант розвивався й надалі. Тому й Фонд вже вдруге сприяє проведенні виставок Павла у Києві.

  «Експозицію ми назвали «З відстані у півстоліття» не випадково. Адже саме стільки років сягає різниця між мною і Павлом. Я привіз сюди свої живописні роботи про український степ – давню Скіфію, де свого часу народився, також окремі роботи присвячені архітектурним перлинам Польщі, Тернополя. Павло виставив для огляду полотна, які зображують і древню Теребовлю, і Львів, і Карпати, а також – Париж, Венецію, Прагу», - сказав  художник Микола Дмітрух.

    По суті, сама виставка – це калейдоскоп живописних творів вчителя та його учня. Уся ця мистецька мозаїка у двох окремих залах столичного музею поєднана любов’ю  до життя, до навколишнього світу, бажанням зробити його кращим  і добрішим. 

   «Мене часто запитують, чи я був у тих місцях, які є на моїх картинах? Поки що, ні в Америці, ні Парижі, ні в Празі я не був. Але бачив ці гарні куточки по телевізору, і в Інтернеті. Вони мені врізалися у пам’ять  і я їх зобразив своєму. Малюю одну картину  за один раз, не відставляю на пізніше, акрилові фарби дозволяють це робити досить швидко. Слухаю поради Миколи Антоновича. Він ніколи не втручається у те, що я роблю. Тільки делікатно щось підскаже і все. Дякую йому і всім, хто допоміг мені, аби цю виставку побачили у Києві», -розповів Павло Шачко.

   Виставка у столичному Музеї видатних діячів української культури триватиме до середини лютого наступного року. Цікаво, що водночас,  на Всеукраїнській різдвяній  виставці у музеї Тараса Шевченка в Києві експонуватиметься  одна картина Павла Шачка «Вертеп». Також Павло отримав запрошення до участі у виставці у Львівському музеї книги, що діє при Палаці мистецтв. А роботи обох художників – Миколи Дмітруха та його учня – Павла Шачка після вернісажу у Києві чекають в Одесі, у Музеї західного та східного мистецтва.

Олег Снітовський  

Фото І.Солодкова  

Вибір читачів за тиждень

Відео