Агро-новини 24 грудня

Новини аграрного сектору.

Україна скоротила обсяг експорту круп

Згідно з офіційними даними, в липні-листопаді 2015 року з України експортовано 21,8 тис. тонн круп і пластівців, що на 24-25% менше показника за аналогічний період минулого року. Про це йдеться на сайті «АПК-інформ».

Основними покупцями українських круп і пластівців є Білорусь (13% від загального обсягу експорту), Ізраїль (10%), Молдова (10%) і Єгипет (9%).

Китай, Японія й Південна Корея — перспективні для української свинини

Асоціація свинарів вважає перспективними для експорту української свинини ринки Китаю, Японії й Південної Кореї — країн, які є найбільшими світовими імпортерами свинини. Про це в інтерв'ю «Українським Новинам» повідомив керівник асоціації Артур Лоза.

З його слів, для української свинини потенційно привабливим є ринок країн Європейського Союзу, але на нього вийти, як і раніше, непросто, бо ринок насичений, і Європа сама є одним із найбільших експортерів свинини у світі, а також через суворі вимоги до імпортних товарів.

«Однак уже сьогодні можна працювати й в інших напрямках. Найбільші світові імпортери свинини перебувають в азіатському регіоні — Японія, Китай, Гонконг, Південна Корея, В'єтнам. У них вимоги менш суворі», — сказав Лоза.

Українські свинарі зараз провадять продукцію, яка за більшістю параметрів відповідає вимогам до якості на світовому ринку, але між ними й покупцем є ще переробка, до якої залишається дуже багато питань.

У листопаді вироблено 353 тис. тонн соняшникової олії

З пчоатку року українські переробні підприємства виробили 3,1 млн тонн нерафінованої олії та її фракцій, що на 19,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляє Державна служба статистики України.

Також скоротилось виробництво маргаринів та харчових жирів — на 20,6%, до 196 тис. тонн.

Нетипово теплий грудень спровокував подальший ріст озимих

Тепла погода в Україні зумовила продовження процесів росту посівів озимих. Про це з посиланням на «Укргідрометеоцентр», пише «АПК-інформ».

У другій декаді грудня повітряні маси з заходу і південного заходу зумовили в Україні дуже теплу для даної пори року погоду з невеликими опадами переважно у вигляді дощу.

«У ряді західних, центральних та південних областей у другій половині декади на посівах озимих культур спостерігалися ростові процеси. Рослини перебували у фазі кущіння, третього листа і сходів», — відзначається в огляді. При цьому на решті території країни озимі культури протягом декади перебували в стані неглибокого зимового спокою.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео