Мер не хоче звільняти головного архітектора Тернополя

«Сайт Тернопільської міської ради пише, що Тернопільська міська рада прийняла незаконне рішення», - так у соціальній мережі відреагував Назар Зелінка на новину про призупинення одного із рішень депутатів від 22.12.2015 р. А саме -  про висловлення недовіри головному архітектору Тернополя.

Відтак депутат від Об’єднання «Самопоміч» цілком законно припустив, що через Василя Бесагу Тернопільській міській раді доведеться до Різдва збиратися ще раз.

Цитуємо допис Назара Зелінки: «Сьогодні було опубліковано розпорядження міського голови №391 про "Про зупинення рішення міської ради"). Міський голова скористався своїм ЗАКОННИМ правом, керуючись п. 4 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Але у тому ж пункті закону написано, що рада ЗОБОВ'ЯЗАНА у двотижневий термін зібратися для повторного розгляду питання. Рахуємо від сьогодні два тижні - маємо 7 січня…». На доказ своєї думки він навіть зробив «прінт-скрін» документа (див. фото – прим.)

Новину «Рішення про висловлення недовіри головному архітектору Тернополя незаконне» дійсно виставили на сайт міської ради в обід 24 грудня. І її поява, схоже, говорить про те, що міський голова Сергій Надал дійсно не хоче позбуватися зговірливого підлеглого. Тож нас очікує «бесагоепопея». Депутати ж також не готові відступати.

Цитуємо пояснення до розпорядження міського голови: «Враховуючи недотримання вимог ч. 2 ст. 19 Конституції України, за якою органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, п. 4 ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» пп. 26.3, 30.3 Регламенту Тернопільської міської ради сьомого скликання, за відсутності попереднього розгляду постійною комісією міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності, висновків постійної комісії з питань містобудування архітектури, будівництва та розвитку міста, не завізованих юридичною службою та відповідним заступником міського голови, пп. 10 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та за відсутності повноважень, передбачених Законами України «Про статус депутатів місцевих рад», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо питань призначення та звільнення з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, документальних підтверджень на предмет обґрунтування проекту рішення «Про висловлення недовіри і усунення від займаної посади головного архітектора міста Тернопіль Бесаги В.Й.», відсутності будь-якого оспорювання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою вул. Б.Хмельницького та відповідного заслуховування звіту начальника управління містобудування, архітектури та кадастру – головного архітектора міста, керуючись п. 4 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Якщо коротко, мер наполягає на заслуховуванні звіту Василя Бесаги, а також нагадує, що ніхто не оспорює містобудівні умови і обмеження забудови на вул. Б.Хмельницького. Тому, виходить, немає причин і для звільнення архітектора. Хоча вагомі претензії до посадовця депутати висловили після появи у місті іншого «архітектурного дива». Нагадаємо, власник так проводив реконструкцію пам’ятки місцевого значення на вул. Січових Стрільців, що цілком зіпсував її. Про все це, як і про процедуру ухвалення на сесії рішення про відсторонення Василя Бесаги і оголошення конкурсу на його посаду, «Терен» написав ТУТ. Хоча прийняття пропозиції депутата від Об’єднання «Самопоміч» Юрія Штопка умисно затягували, воно таки набрало більшість голосів.

Якщо йти за логікою подій, то ми незабаром побачимо на сайті міської ради оголошення про скликання позачергової чи наступної сесії. І там точно буде «спекотно». Якщо ж міський голова проігнорує вимогу п. 4 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», то відповідною буде реакція депутатів, які йому опонують. І перший, і другий варіант не сприятиме стабільності, а лише поглибить конфлікт.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із соціальних мереж і відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео