Податкова реформа – «постріл» у груди малого і середнього бізнесу Тернопільщини

Останні декілька місяців  розгорілася неабияка битва з приводу двох варіантів податкової реформи, один з яких представлено головою Комітету Верховної Ради з податкової і митної політики  пані Н. Южаніною, а другий поки ще не внесено до ВР, але вже опубліковано Міністерством фінансів України (проект Н. Яресько).

Нагадаємо, влада України хоче з 1 січня 2016 року обов’язково впровадити касові апарати, знищити найбільшу другу групу оподаткування, ускладнити ведення обліку.

Раніше обласна рада проголосувала за звернення до уряду та Президента з вимогою не допустити погіршення роботи аграріїв, які внаслідок реформи зазнають значних збитків.

«Дочитались» до законопроекту і місцеві тернопільські підприємці, як з плакатами в руках днями вийшли під стіни Тернопільської ОДА з вимогою не приймати закон про податкову реформу. На їхню думку, він загрожує їм банкрутством.

– Я прийшов підтримати вимоги підприємців, бо малий бізнес на сучасному етапі життя країни перебуває у дуже важкому становищі. В людей, які, приміром, працюють на ринках, дохід зараз знизився в рази. Але найбільшим інвестором в державі залишається народ. Жоден зарубіжний інвестор не дасть нам таких інвестицій. Проте нормальний стан будь-якого виробництва, це коли об’єми зростають не менше, як на 3%. Якщо цей ріст іде, то значить, буде розвиток… А зараз що маємо? Гривню знецінили десь втричі. А пенсії та заробітні плати залишились на тому ж рівні, – пояснює підприємець Богдан Нечай.

Чоловік довгий час займався приватним бізнесом, колись працював у міській раді заступником з економічних питань, тому розуміє, чому підприємці так категорично налаштовані проти податкової реформи.

Підтримати пікетувальників вийшов також депутат Тернопільської обласної ради Олександр Башта. Каже, що відстоює права людей і свої як підприємця.

– Уряд знову, не виконуючи того, що вже існує, проводить зміни, аби обібрати людей. Вже підприємцям урвався терпець. З одного боку, декларують, що податки зменшаться на 2%, а з іншого – вони збільшуються на 5%. Відповідно підприємців це не влаштовує. Наскільки нас почують, не знаю. Тут таких повноважень, що в облради, що в адміністрації, нема. Все вирішується в Києві. Напевно, все йде до того, що підприємці їхатимуть у столицю з черговим податковим майданом. Та  тут є одне «але». З попереднього досвіду знаємо, що такі майдани вже були, але вони не приводять до позитивного результату, – пояснює Олександр Башта.

Депутат переконаний, що діюча влада не піде на компроміс. Людей знов обберуть і нагодують обіцянками.

– Ключова проблема будь-якого податкового кодексу – це сума податку. Ця зміна, яку пропонують з декларованими зменшеннями податку, все одно збільшує виплати. Все воно завуальоване та не всім зрозуміле. Пояснювати далі, в який спосіб це відбуватиметься, – дуже складно. Головне, що податок збільшили! – каже депутат облради.

За розрахунками підприємців, людина, яка до сьогодні чесно працювала і мала можливість декларувати до мільйона гривень, із запуском реформи в місяць повинна буде платити 2-2,5 тисячі гривень податку з доходів, тоді як зараз вона сплачує по 200 гривень у місяць. Чи потягне малий бізнес збільшення навантаження в 10 разів? Якщо і потягне, то це відіб’ється на споживчому кошику громадян, бо витрати на податки треба буде закладати в ціну.

До слова, почути позицію пікетувальників вийшли перший заступник голови облради Василь Деревляний та керівник департаменту економічного розвитку Галина Воляник. Вони зазначили, що готові до конструктивного діалогу з підприємцями, підтримають їхні вимоги та від імені громади області звернуться у вищі державні органи, щоб вони дослухалися до цієї проблеми.

Зі свого боку підприємці на наступний пленарний тиждень, коли розглядатимуть відповідний законопроект, планують у столиці провести всеукраїнську акцію протесту.

Наскільки це буде ефективно – важко прогнозувати. Проте, вочевидь, колотнеча навколо двох варіантів реформи виникла ще й тому, що влада навіть не намагалась «розжувати» її людям, а вирішувала все на рівні Києва. Більше того, тернопільські підприємці впевнені: якби уряд консультувався з ними, радився, тоді б зміни сприймали за належне, а не як чергову спробу «фінансового придушення».

Взагалі, за великим рахунком, в основних моментах обидві реформи не відрізняються одна від одної настільки істотно, щоб можна було розділити їх на добро і зло.

У законопроектах, безперечно, є раціональні зерна, які, без сумніву, треба внести чим раніше, тим краще в податковий закон. Проте ці зерна, навіть зібрані в один мішок, аж ніяк не тягнуть на реформу, не пропонуючи суспільству чогось справді принципово нового у порівнянні з тим, що існує зараз.

Влада країни повинна позбавитись ілюзії про те, що, змінивши податкову систему, зможемо змінити економіку в цілому. Податки є лише однією зі складових детінізації. Працюючи в країні з таким багатим тіньовим досвідом, як наша, підприємець повинен розуміти власну економічну вигоду від виходу з тіні. Якщо такої вигоди влада не пропонує, а навпаки, додає масла у вогонь, то який сенс топити себе своїми ж руками?

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео