Чи вигідний Тернополю орендований за 8000 гривень електромобіль

Ще з літа працівники управління житлово-комунального господарства міськради їздять на електромобілі, орендованому за 8000 гривень на місяць. Кажуть, машина ефективна і роботою її задоволені. Адже вона не лише дозволяє економити на бензині, але й не забруднює повітря викидами.

"20 хвилин" з’ясували, чи справді вигідний орендований електромобіль для Тернополя. Використовують автомобіль працівники управління ЖКГ у службових цілях. Зокрема, їздять ним троє заступників начальника управління Миколи Лесіва. Сам він стверджує, що цим транспортом під час робочих поїздок не користується. 
- Я ходжу пішки, люблю рух, - каже він. 
Посадовці керують електромобілем не самі, їх возить водій. Цією машиною працівники управління їздять на ремонтні об’єкти, комісії, обстеження зелених насаджень, розповів пан Лесів. 
Заступник начальника управління ЖКГ міськради Олег Соколовський, який користується послугами електромобіля, каже, що за такими автомобілями - майбутнє. 
- Як еколог можу сказати: ця машина дуже ефективна, нема викидів вихлопної труби, нема шуму, вібрацій. Натискаєш педаль і їдеш, - каже він. – У світі вже продали 2 мільйони таких автомобілів і спостерігається тенденція до збільшення продажів. Відтак через 5 років таких машин буде набагато більше. А якщо забрати з міста транспорт на звичному пальному – зникнуть викиди в атмосферу. 
Електромобіль заряджається 5 годин, додає пан Соколовський. Влітку цієї зарядки вистачає на 120 км, взимку на 90-100. 
- Загалом цією машиною ми проїжджаємо до 200-300 км удень, - каже Олег Соколовський. 
Цікаво, що щодня міські автобуси, залежно від маршруту, проїжджають близько 350 кілометрів. А один автобус перебуває на маршруті 12 годин. Про це повідомляв раніше для одного із розслідувань «RIA плюс» начальник управління транспорту міськради Ігор Мединський. Тож чи не забагато катаються комунальники? 

Нагадаємо, електромобіль вартістю  1 млн грн з липня цього року тернопільська міськрада взяла в оренду. Оренда авто обходиться місту у 8 тис. грн, розповідав раніше заступник міського голови Владислав Стемковський. За його словами, це саме ті кошти, які би витрачали на пальне. А заправка “повного баку” електромобіля обійдеться в 10 грн.
Окрім того, те, що електромобіль справді економний та екологічний, питань не виникає. Проте чи вигідна для міста його оренда – 8000 грн. Адже за цю суму можна придбати 380 літрів бензину марки А-95 при ціні 21 грн за літр. При середній витраті бензину 10 л на 100 км, за ці гроші можна проїхати 3800 км у місяць, а це 126 км у день. 

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео