У Тернопільському архіві створено фонд Мирослава Коцюлима

Чи замислювався хтось, які "митарства" проходить звичайний документ, перш ніж він потрапляє до архіву, щоб назавжди там залишитись? Шлях проходження та оформлення кожного документа надзвичайно цікавий.

- Формування національного архівного фонду - надважливе завдання для кожного архівіста, - каже начальник відділу формування НАФ та діловодства Тернопільського обласного архіву Тереза Малиміна-Базиляк. - Це документи безцінного зберігання. Вони можуть бути управлінської документації, фото- та відеодокументи, документи особового походження, які передають нам приватні особи.

Час від часу у нашій області з'являються цікаві історичні знахідки, коли проводять капітальні ремонти або реконструкції старих приміщень, церков. Яскравий приклад - бідон з документами служби безпеки ОУН-УПА. 

- Сьогодні архівісти не стоять осторонь подій в Україні, - продовжує пані Тереза. - Остання колекція, яку ми зініціювали й проводимо, продовжує поповнюватися. Ретельно збираються відомості про героїв Небесної Сотні і бійців із Тернопільщини, які загинули під час проведення АТО на сході України. Основні етапи надходження документа до читальної зали: проведення експертизи цінності. До документів, які надходять, працівники ставляться вимогливо й бережливо. Систематизується справа, документи. Зібрані папери зберігаються в папці, обкладинка якої захищена від потрапляння сонячних променів.

У День відкритих дверей, який вже став традиційним під час відзначення Дня архівного працівника, пані Тереза ознайомила гостей та журналістів із процесом роботи над створенням архівного фонду нашого відомого земляка (світлої пам'яті) народного артиста України Мирослава Коцюлима. Родина актора передала багато документів і в архіві створили чудовий фонд. Перш ніж відправити справу Коцюлима в сховище на зберігання, було зроблено її ретельний  опис.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео