В «Перемозі» - дивовижна виставка дідухів

У давнину дідух був обов'язковою новорічною прикрасою в кожній українській оселі: освячував народження дитини, шлюб, весілля і супроводжував померлих. Його зображення можна зустріти на давній кераміці, різьбі, вишивці.

Дідух з давніх давен вважається оберегом українського народу. Існує легенда, в якій йдеться про те, що в стаєнці, де народився Ісусик, було холодно через отвір у стіні, але Йосип закрив його жмутом соломи. Солома злакових культур (пшениця, овес, ячмінь, жито) з давніх-давен в українців має велике символічне значення.

Представлені на виставці вироби виготовлені вихованцями обласного екологічно-натуралістичного центру із злакових культур, які вирощені вихованцями центру на дослідних ділянках. Виставка складається із кількох частин. У центрі - головний символ України - герб із вкрапленими червоними маками, які символізують пролиту кров загиблих воїнів впродовж останніх років, які захищали нашу державність. Вражає композиція присвячена Небесній Сотні - "Пливе кача". Дідухи  зроблені у вигляді кремезного чоловіка, жінки, ялинки. Є тут і казкові персонажі, народні ляльки. Вони передають глибокий символізм та дух обрядів і звичаїв нашого народу.

 - Ще відомий український етнограф Олекса Воропай наголошував, що українська мова і звичаї формують дух нації, - каже директор еколого-натуралістичного обласного центру учнівської молоді Іван Герц. - Щороку  центр представляє вироби, зроблені руками наших вихованців. Новорічне дійство запам'ятовується найбільше в дитинстві, коли з нетерпінням чекаємо на прихід святого Миколая та Різдва.

Хочеться вірити, що атмосфера виставки допоможе кожному хоч на мить зазирнути у світлі дитячі спогади.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео