Агро-новини 26 грудня

Новини аграрного сектору.

В Україні стартує проект з підвищення фінансової грамотності фермерів

Незалежна асоціація банків України у січні 2016 р. почне проект з підвищення фінансової грамотності фермерів для спрощення взаємодії банківського та аграрного секторів. Про це повідомив член ради НАБУ Тарас Кириченко, пише Ubr.

Проект реалізується спільно з німецьким державним банком KfW і Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Навчання фермерів — другий етап програми. Перший передбачав навчання банкірів і почався 1 жовтня 2015 р. Тренінги були спрямовані на навчання особливостям фінансового аналізу та кредитування агрокомпаній.

Садівники занепокоєні майбутнім урожаєм

Погодні умови можуть негативно вплинути на майбутній урожай плодів. В Україні грудень характеризується аномально теплою погодою, пише «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Температура повітря у південних областях часом досягала 13-15°. Такі нетипові для зимового періоду погодні умови поки не викликають побоювань у садівників, однак виробники не виключають, що погода може принести неприємний сюрприз уже найближчим часом. За умови високої температури у садах почнеться процес сокоруху і передчасне цвітіння кісточкових дерев, а можливе подальше похолодання спровокує вимерзання і загибель бруньок, що розпустилися.

Також чимало побоювань у фермерів викликає ризик різкого зниження температури.

Аграрний бізнес передрікає важкі часи для ферм

Представники аграрного бізнесу з острахом очікують наслідків змін податкового законодавства та передрікають важчі часи для ферм, повідомляють «Волинські новини».

Фермер Петро Камельчук розповів, що головним страхом аграріїв у всій країні є новації податкового законодавства. Зокрема, передбачене введення ПДВ у сфері АПК. Сума податку диференціюється в залежності від виду діяльності.

«Наше тваринництво практично ледь покриває затрати. Якщо введеться це ПДВ… Я би радий був збути тих 700 голів, що залишилися. Навіщо мені збитки? Треба криком про це кричати. Завтра буде пізно. Ми просто виріжемо це поголів’я», — зазначив фермер.

Зокрема, ставка єдиного соціального внеску знизилася до 22%, податок на додану вартість ввели у таких пропорціях: для зернових компаній – 85% платежів у бюджет та 15% на спецрахунки для подальшого використання на свій розсуд, для тваринників і молочників – 20% у бюджет і 80% на спецрахунки, для інших підприємств – 50% у бюджет і 50% на рахунки.

Попередні пропозиції відповідали таким показником: 75% у бюджет і 25% на спецрахунки для всіх агропідприємств незалежно від напряму діяльності. Однак аграріями як і раніше, залишають для власного використання близько 6,6 млрд грн.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео