У музеї Тернополя ікона Святого Миколая – з чотирма руками (фото)

У Тернопільському обласному художньому музеї серед безлічі ікон, виставлених у мистецькій залі на час зимового циклу свят, є одна вражаюча. Це старовинна ікона святого Миколая. Коли уважно придивитися до зображення святого лику, то можна побачити... аж чотири руки.

Про таку дивину розпитала заступника директора музею з просвітницької роботи Ольгу Ваврик.

- Це унікальна ікона Святого Миколая, - пояснила пані Ольга. - Її нам передали з церкви Різдва Христового, де був зображений Святий Миколай. Ікона була в занедбаному стані. Треба було її рятувати. Коли взялись реставрувати і закріпили основу, то верхній шар здувся... Коли художник реставратор почав обережно її розчищати, то несподівано побачив, що під основним зображенням є ще одне. Невеликими квадратами відкрили зображення, яке можна побачити зараз. Ми виставили ікону на період свят, але це недовершена робота. Через це невдовзі збиратиметься реставраційна комісія. Вирішуватимемо, що з нею далі робити: можливо, верхнє зображення буде знято і нам відкриється давніший лик святого. Будемо ще консультуватись із реставраторами Києва та Львова. Якщо уважно придивитись, то на верхньому зображенні можна побачити в лівій руці святого Євангеліє, а на давньому - посох. 

   

До слова, не полінуйтесь відвідати музей: на вас чекає не просто зустріч із містичною іконою, а зустріч із самою Вічністю.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео