«Нашим дітям бракує виховання», - Олександр Богомол

- У нас не так проблема з арабами, як із вихованням дівчат, - зітхнув тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол, розповідаючи про резонансне розслідування, яке нині проводять у поліції Тернополя.

Нагадаю, слідчі Тернопільського відділу поліції 25 грудня розпочали кримінальне провадження за фактом вчинення статевих зносин із особою, яка не досягла статевої зрілості (ст. 155, ч. 1 ККУ – прим.). Покарання за цією статтею можуть отримати двоє іноземців-арабів. Підставою для відкриття провадження стала інформація від івано-франківських колег. Вони повідомили, що пропали дві дівчинки, які можуть перебувати у Тернополі. Розповів про це сьогодні, 28 грудня, Олександр Богомол.

Стверджували, що їм – 17 років

- Правоохоронці відразу виїхали за вказаною адресою, аби перевірити інформацію, - каже він. – Двері були зачинені. Згодом до помешкання приїхав один з іноземців. Із квартири, яку винаймають іноземці, викликали і двох дівчат. Їм 12 і 13 років, обоє з неблагополучних сімей. Батьки з Івано-Франківська навіть не приїхали їх забирати. Дівчата втекли з дому, їхали до Полтави, але дорогою вирішили зупинитися в арабів, контакти яких їм дали інші араби, із якими дівчата очевидно мали стосунки у Франківську. У Тернополі вони перебували дві доби.

До слова, дівчата спершу стверджували, що вони – тернополянки і що їм по 17 років. Але коли поліцейські почали розпитувати деталі, то білявки зізналися, що приїхали з Івано-Франківська. Оскільки дівчата неповнолітні, їх врешті передали у притулок сусіднього обласного центру. Тим часом мати однієї з дівчат уже написала заяву до поліції, що не має жодних претензій. Тобто вона не проти, щоб справу закрили. Втім, правоохоронці цього зробити не можуть, адже йдеться про кримінальне діяння щодо неповнолітніх. І покарання на винних очікує доволі жорстке – до 5 років ув’язнення.

- Ми в будь-якому разі розслідуватимемо це провадження, - стверджує пан Богомол. - За 2-3 тижні повідомимо громадськість про результати. Попри те, що винні - іноземці, судитимуть їх в Україні і нестимуть вони відповідальність за українським законодавством. Щоправда, слідство уже встановило, що дівчата мали статеві стосунки з арабами неодноразово і жодного насилля там не було.

Іноземці у Тернополі не створюють проблем

Основне досудове розслідування у кримінальному провадженні проводять слідчі Івано-Франківщини, адже події розвилися саме там. Наразі тривають необхідні експертизи, уточнив пан Богомол. Тернопільські поліцейські уже встановили осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину. Це двоє іноземців, які навчаються в одному із тернопільських вишів. Їм 22 і 23 роки.

- Треба визнати, що бракує виховання нашим дітям, - підсумував Олександр Богомол. – Хочеться, щоб люди, громадськість це зрозуміла, а не налаштовувалися проти іноземців.

Окрім того, він навів кілька цифр, що підтверджують той факт, що іноземці не створюють у Тернополі серйозних проблем. Так, щодо них у місті в 2015-му вчинили 39 злочинів, при цьому 21 особа потерпіла. 12 із цих справ не розкриті. Натомість самі іноземці вчинили 18 злочинів. Усі ці факти розкриті.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео