Тернополяни знищують один з найдавніших районів міста

Тернополяни свідомо чи ні знищують одну з найдавніших районів міста – «Заруддя». Ще збережені фрагменти історичних будівель та частин огорож збереглися по вулиці Гнатюка, що на «Новому світі».

Про це пише «Спільнота шанувальників історії та архітектури Тарнополя».

Затишна вуличка приваблює своїми невеликими кам'яницями вони - це відгомін минулої епохи. Вулиця Академіка В. Гнатюка дає можливість уявити, яким була приватна забудова одного з давніх районів міста Тарнополя – «Заруддя». Вона в цілому зберегла старовинний вигляд, розпланування та характер забудови житлових будинків, які типові для початку ХХ століття. Вона входить у межі Історичного ареалу частини території району “Новий світ”. Територія проходить по вул. Броварній, на північ повертає на вул. Котляревського, захоплює житлову забудову вул. Академіка В. Гнатюка та вул. Я. Головацького з прилеглою по вулиці з південно-східної сторони забудовою. Тут збереглися цікаві будиночки з характерними елементами архітектури. Будинок, у якому зупинявся академік АН УРСР В. М. Гнатюк, (вул. В.Гнатюка 5 ох. № 11).

До пам'яток архітектури місцевого значення входить комплекс житлових будинків, поч.ХХст.: вул. Ак. Гнатюка, 9-11 ох.№ 332-М; житловий будинок, поч.ХХст., вул. Ак. Гнатюка, 9 ох.№ 332/1-М; житловий будинок, поч.ХХст., вул. Ак. Гнатюка,11 ох.№ 332/2-М; житловий будинок, поч.ХХст., вул. Ак. Гнатюка,10 ох.№ 333-М; житловий будинок, поч.ХХст., вул. Ак. Гнатюка, 12 ох.№ 334-М; житловий будинок, поч.ХХст., вул. Ак. Гнатюка, 14 ох.№ 335-М; житловий будинок, поч.ХХст., вул. Ак. Гнатюка, 16 ох.№ 336-М.

До останнього часу, їх доповнювали оригінальні ковані паркани, що відображали тогочасні стилістичні віяння. Пройшовшись вздовж вулички можна нарахувати з десяток різноманітних візерунків з металу.

На жаль, теперішні мешканці будиночків не дуже усвідомлюють їхню цінність та невід’ємність від загальної стилістики будинків. Замість дбайливого відновлення та реставрації усе повільно руйнується.

Джерело: ternopoliany.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео