У наступному році тернопільській медицині прогнозують кардинальні зміни

Свідченням цього є заяви медичного керівництва щодо модернізації лікувальних закладів та скорочення ліжкового фонду. Прогнозується, що лікувальні заклади перейдуть на фінансування обласних бюджетів і це стане поштовхом до реформування галузі. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук під час робочої наради з головними лікарями медзакладів області.

Медичне керівництво області наголошує на актуальності організаційних перетворень у системі охорони здоров’я України на вторинному та третинному рівнях медико-санітарної допомоги та невирішенні цього питання, насамперед, у практичному плані.

- Розвиток системи охорони здоров’я постійно потребує дієвих зрушень у галузі, - каже директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. – Враховуючи обмежене фінансування та низький рівень скорочення ліжкового фонду, дорога стаціонарна медична допомога, як і раніше, продовжує поглинати найбільшу долю фінансових асигнувань, що виділяються на медицину. Цьогоріч будуть серйозні радикальні зміни. Їм передує те, що з 2016 року, відповідно до нового Бюджетного кодексу, вторинна ланка фінансуватиметься з обласного бюджету.

В обговоренні теми гостро постало питання стосовно фінансування міських закладів охорони здоров’я. Директором департаменту зазначено, що «в цілому вони можуть співфінансуватися з міського бюджету, однак для цього потрібні відповідні рішення та угоди».

Про те, що «ситуація не була б такою критичною, якби надання медичної допомоги відбувалось у ринкових умовах», зауважив у розмові головний лікар Тернопільської комунальної міської лікарні №2 Віктор Кміта.

До слова, Тернопільська комунальна міська лікарня №2 – єдиний заклад в області, який надав певні пропозиції стосовно подальшого розвитку системи охорони здоров’я, в тому числі області.

- Адміністративну й фінансову самостійність має первинна ланка медичної допомоги. Так, приміром, фінансування Тернопільського центру ПМСД у 2016 році збільшується удвічі. Зазначу, що у Тернопільському та Монастириському районах досі не створено Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Велику та пріоритетну роль у фінансуванні таких Центрів відіграватимуть створені громади. Їх у Тернопільській області є 26. На даному етапі медичну мережу бюджетних установ потрібно наблизити до передового досвіду фінансування соціально-культурної сфери, враховуючи тенденції до змін кількості населення та потреб створених громад. Фінансування медзакладів – обмежене. Відтак потрібно приймати рішення. Але, передусім, необхідно обґрунтувати, яку модель надання меддопомоги на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівнях потрібно приймати. Вона має де-факто формуватися з нових фінансово-економічних важелів управління та організації системи охорони здоров’я. Тоді ж, згідно з запропонованою моделлю, визначити необхідні організаційні заходи та етапи їх реалізації, - запевнив Володимир Богайчук. - Ми робитимемо все можливе, щоб система охорони здоров’я в області працювала ефективно, а жителі отримували максимально якісну лікарняну допомогу.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео