Степан Барна про свої досягнення за 9 місяців (фото)

- Матеріали мені хоч якісь дасте? Ясно… Бачите, яка у мене прес-служба? Це Удич сьогодні вирішив постаратися і створити для вас проблему, – так розпочав підсумкову прес-конференцію сьогодні, 29 грудня, голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Цим жартом він відразу підняв настрій і собі, і присутнім.

Надалі пан Степан поводився впевнено, з аркуша не читав. Відповідав на всі запитання, навіть не надто зручні для себе. Відчувалося: говорив про те, що знає достеменно.

Звітував Степан Барна про те, що зміг реалізувати за 9 місяців на посаді. Прес-конференцію скликав не з власної ініціативи, а за доручення Адміністрації Президента. Найбільше керівник краю акцентував на тому, що цього року зробили в області за кошти, отримані з Державного фонду регіонального розвитку. Щоб нічого не забути, прес-служба ОДА виготовила спеціальну інфографіку.

Хвалився тим, у чому «помітили» оборудку

Прес-конференція складалася з трьох умовних розділів: загальна інформація про роботу ОДА в 2015 р., невеликий відеозвіт про те, як працювали на об’єктах, які будуть за кошти з Держфонду регіонального розвитку, і останнє – рівень виконання публічних обіцянок головою ОДА у слайдах.

- Іноді дивуєшся, що доводиться виконувати чужі обіцянки, - каже Степан Барна. – Колись один з голів адміністрації «на коліні» написав один проект – «Реконструкція школи у Скалаті». Була купа технічних проблем, адже школі – 200 років. Тим не менше, ми саме сьогодні завершили цей об’єкт, де навчаються понад 400 дітей. Там створені належні умови не лише для навчання, а й для роботи працівників закладу. Добудовані не лише нові класи, а й харчоблок, спортивний зал і навіть басейн.

Варто нагадати, що сайт «Наші гроші» свого часу запідозрив «нечесну гру» у ремонті цієї школи. У «Віснику державних закупівель» повідомили: Служба автомобільних доріг (САД) в області уклала угоду із ТОВ «Пром-індекс» на реконструкцію школи у Скалаті вартістю 8,15 млн грн. Причому торги провели за переговорною процедурою. Нагальність спричинило «виникнення особливих обставин». Мався на увазі поганий стан будівлі школи, яку почали реконструювати у 2012 році. Тоді тендер на реконструкцію вартістю 4,89 млн грн виграло ВКФ «Силует» прикарпатського підприємця Миколи Качура. Проводило торги Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА. Цього ж разу Степан Барна призначив замовником реконструкції… місцеву САД, яку очолює Богдан Юлик (засновник ПП «Тернопільський навчально-консультаційний центр з питань закупівель»). У свою чергу, САД без конкуренції обрала фірму «Пром-індекс». При цьому в обґрунтуванні закупівлі не було  пояснень щодо фірми, яка раніше не виграла жодного державного тендеру.

Жодна копійка не повернеться до держбюджету

Принагідно Степан Барна зауважив, що він і його команда за 9 місяців довели: вони здатні працювати. Мовляв, багато хто на початку ставив питання: чи зможе Барна «дотягнути» питання про використання коштів із державної казни?

- Сьогодні ми можемо сказати, що жодна копійка, спрямована на розвиток інфраструктури Тернопілля, не повернеться до державного бюджету, - наголосив він. – Тобто ми освоїмо усі 140 млн грн, спрямовані на об’єкти соціального, культурного, освітнього, спортивного призначення. А це дає нам можливість претендувати на більші суми в наступному році.

Лише із Державного фонду регіонального розвитку у 2016 р., за словами пана Барни, має надійти приблизно 145 млн грн (у 2014 р. отримали 14,5 млн грн, причому повернули у Держбюджет половину, у 2015 р. - понад 98 млн грн – прим.).

- Усіх, хто ставився скептично до повідомлення про завершення реконструкції обласного перинатального центру «Мати і дитина», я готовий особисто відвести туди, щоб вони побачили, як там виконуються роботи, - додав Степан Барна. – Так, як ми і домовлялися, до 31 грудня об’єкт буде завершений за основними будівельними напрямками. Косметично там ще будуть допрацьовувати протягом двох-трьох тижнів. Тож першу чергу пологового – з підвалу по четвертий поверх - вдасться відкрити вже у кінці січня.

До речі, Степан Барна не згадав, що прийняв дуже особливе рішення щодо обласного перинатального центру «Мати та дитина». У середині жовтня своїм розпорядженням він передав заклад охорони здоров’я на баланс усе тієї ж обласної САД. Це рішення викликало чималий резонанс у суспільстві. Частину тернополян воно здивувало. Адже САД після одного підпису несподівано стала замовником робіт майже на 25 млн грн.

Питання будівництва ГЕС на Дністрі лише вивчають

Не уникав Степан Барна і гострих запитань. Зокрема, висловив свою позицію щодо спорудження каскаду ГЕС на Дністрі.

- Є навіть не проект, а лише ідея щодо будівництва гідроелектростанції на Дністрі. Була озвучена цифра, що нібито європейські інвестори готові надати 1 млрд євро під усі станції, що мають бути збудовані за цим проектом, - сказав Барна. - Але знову ж таки, ніхто нічого не буде робити без згоди людей. З іншого боку, я як голова адміністрації, не можу просто відкинути можливості інвестицій в нашу область. Бо сьогодні ви мене сварите за те, що я захищаю екологію, а завтра будете сварити, бо не створюю робочі місця, а післязавтра - що вам доводитися дорого платити за електроенергію. А ще сваритимете, бо працює атомна станція в Нетішині, і вона становить загрозу за половини України.

Степан Барна наголосив, що питання із ГЕС лише вивчають, аналізують. Паралельно шукають альтернативні недорогі джерела енергії. Втім, на думку чиновника, краще спершу почати відновлення роботи тих ГЕС, які працювали на річках Тернопілля раніше. Степан Барна стверджує, що їх - кілька десятків.

Нагадаємо, старший брат очільника краю - нардеп Олег Барна брав участь в обговоренні проекту побудови ГЕС в Україні і підтримав цю ідею.

Тим часом громадськість уже створила спільноту проти будування ГЕС на Дністрі. Активісти засудили позицію Олега Барни і закликали усіх охочих приєднатися до інформаційно-попереджувальної акції, яку планують провести 4 січня перед входом до будівлі обласної ради.

«Терен» згодом проаналізує ще кілька пунктів зі звіту Степана Барни і про це теж розкаже читачам. Наразі ж очевидним є те, що голова ОДА почувається впевнено, уміє гарно говорити, але озвучує далеко не всю інформацію, що може зацікавити громаду краю.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото з відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео