Агро-новини 30 грудня

Новини аграрного сектору.

Аграріїв чекають додаткові витрати на пересів озимих

Перший квартал 2016 року може початись для аграріїв з додаткових витрат на пересівання озимих. Про це повідомляє «УкрАгроКонсалт».

За даними Мінагрополітики, зараз засіяно понад 7 млн га із запланованих 7,4 млн га. Наслідки посухи, що мала місце влітку і на початку осені, частково були пом'якшені сприятливою погодою листопада і грудня, сходи з'явилися на 86% засіяних площ.

Проте третина посівів знаходиться в поганому стані, що ставить під сумнів їх успішну зимівлю. Недосів і загибель озимих змусить аграріїв навесні пересівати частину площ, що і спричинить додаткові витрати.

Сільським громадам виділять 1 млрд грн та збільшать надходження від оренди землі

Спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що 159 об'єднаних громад отримають 1 млрд гривень з державного бюджету на розвиток, передає «РБК-Україна».

Спікер зазначив, що в рамках внесення змін до Податкового кодексу сільські громади отримали можливість акумулювати більше ресурсів від оренди землі — до сільських бюджетів надходить близько 200 гривень від оренди одного гектара землі, при цьому сьогодні сільський бюджет отримує тільки 6 гривень з гектара. Відповідні ресурси, як підкреслив Гройсман, сільські ради зможуть направити на свій розвиток.

Найвища конкуренція за робочі місця — в агробізнесі

Рівень конкуренції за робочі місця у сфері агробізнесу найвищий в Україні, повідомляють «Вести». Це до 26 осіб на місце, тоді як на початку року конкурс серед претендентів у цьому сегменті не перевищував 10 осіб.

У середньому по Україні на кожне робоче місце зараз претендують майже 13 претендентів.

Значно відрізняються від даних Держстату дані досліджень спеціалізованих порталів. Так, у порталу rabota.ua кількість відгуків на вакансію у сфері агробізнесу коливається від 9 до 11, у залежності від регіону. Експерти пов'язують це з тим, що аграрії у пошуку персоналу віддають перевагу рекомендаціям і оголошенням у пресі, а інтернет-рекрутинг рідко вважають ефективним способом працевлаштування.

Огляд підготував Орест Сарматський                    

Вибір читачів за тиждень

Відео