«Рівень злочинності зріс на 30 відсотків», - Олександр Богомол

Рівень злочинності на Тернопільщині цього року, порівняно із минулим, зріс на 30%. Але така цифра не повинна нікого лякати, вважає тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол.

Керівник правоохоронців пояснив, що показники стали вищими здебільшого через те, що правоохоронці у 2015-му по-іншому підходять до фіксації і документування фактів, ніж це було раніше. Адже міліціонери відкривали кримінальні справи лише після встановлення факту злочину, натомість поліцейські реєструють кримінальне провадження відразу, як тільки отримують повідомлення про подію.

- Ми реєструємо усі події, усі злочини, - каже пан Богомол. - Особовий склад націлений на те, щоб не допустити укриття будь-яких правопорушень. І той ріст злочинності, по суті, від цього й залежить.

Крадіжок сталося на 70% більше, ніж торік

Втім, головний поліцейський краю визнав, що зіпсувала криміногенну ситуацію також важка економічна ситуація у державі. Через це суттєво побільшало крадіжок, фактів заволодіння чужим майном. Статистика свідчить, що їх сталося на 70% більше, ніж торік. До того ж, на території краю викрали 76 автомобілів.

- Щодо важких злочинів. На території області цього року сталося 21 вбивство, - додає він. - Два із них поки що не розкриті: напад на приватного підприємця Михайла Дороша у Бучачі, який стався в березні цього року, а також нещодавнє вбивство таксистки в Підволочиську (читайте ТУТ – прим.).

Наразі залишаються безвісти зниклими 14 осіб. Адже більшість розшукуваних вдалося знайти оперативно. Окрім того, цього року в області зафіксували 29 фактів нанесення тяжких тілесних ушкоджень (торік було 18 – прим.). Проте лише одне із них, за словами Олександра Богомола, досі не розкрили.

- Тілесні ушкодження середньої тяжкості спричиняли 51 раз, - розповідає він. - Легких ушкоджень люди зазнали у 727 випадках. Зґвалтувань, які дійсно підтвердились, було лише п’ять за весь рік.

Вказав Олександр Богомол і ще кілька цікавих цифр. Так, в області почастішали випадки грабежів (133 рази). Протягом року також сталося 20 розбійних нападів і 843 випадки шахрайства («Терен» про це писав ТУТ – прим.).  

78 людей загинули на дорогах краю

Найбільше Олександра Богомола стривожило те, що на Тернопіллі значно збільшилась кількість дорожньо-транспортних пригод. Відтак, він припустив, у чому може бути причина такої безпечності водіїв і пішоходів.

- Я пов’язую це з різними обставинами. Насамперед, зі зменшенням кількості працівників, які контролюють дорожній рух, - каже він. - Ви ж знаєте, що ДАІ ліквідували. Тож працівників, які займаються цією проблематикою, стало втричі менше. А на дорозі немає правих, є винна особа і є потерпіла особа.

За його словами, у результаті порушень правил дорожнього руху як пішоходами, так і водіями, сталося 405 ДТП із потерпілими, при цьому 78 людей загинуло, а 502 – отримали тілесні ушкодження різного ступеню важності. Ріст щодо цих категорії становить 12 і 16%, відповідно. 

- Звісно, це – висока цифра, - визнає головний міліціонер. – До того ж, в області виявили 2 200 водіїв, які сіли за кермо нетверезими. Тому хочу звернутися до пішоходів із проханням: будьте обережнішими, дбайте про своє життя і здоров’я. На жаль, не всі водії у нас виконують правила руху.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео