Тернопільські поліцейські подбають про наш спокій у свята

550 співробітників поліції охоронятимуть спокій жителів Тернопілля під час зимових свят. У цей час правоохоронці також стежитимуть за дотриманням правил руху і тим, аби ніхто не торгував піротехнічними засобами.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління Національної поліції в області Олександр Богомол. Натомість керівник Тернопільського відділу поліції Степан Савка пояснив, як він координуватиме роботу своїх підлеглих упродовж усіх зимових свят.

Вірянам запропонували у свята втихомиритися

- Щоб святкування минули спокійно, за громадським порядком на Тернопіллі стежитимуть понад півтисячі правоохоронців, - каже він. - Особливо уважно вони пильнуватимуть у місцях масових гулянь, під час дитячих свят і богослужінь.

Принагідно головний поліцейський попросив вірян, які конфліктують через зміну конфесії, втихомиритися хоча б на Різдво.

- Віряни Московського і Київського патріархатів на Тернопільщині продовжують сваритися і не можуть поділити храми, - пригадує пан Богомол. - Протистояння цього року кілька разів відбувалися у Кременецькому районі, а тепер «лихоманить» Шумський. Ми нещодавно виїздили у село Кути. Вдалося обійтися без силових сутичок, але ми весь час мусимо витрачати багато сил і засобів, аби втихомирити віруючих.

Начальник обласної поліції запропонував конфліктуючим організувати почергові богослужіння. Адже позитив від таких угод на Тернопіллі уже відчули.

Скорочення у лавах поліції не відіб’ється на безпеці краян

Тернопільські поліцейські упродовж усіх зимових свят стежитимуть, аби ніхто не торгував піротехнічними засобами. Долучатимуться правоохоронці і до рейдів, під час яких ловитимуть браконьєрів, що незаконно рубають ялинки і сосни, додає пан Богомол.

- Реагували на усі «бабахи» важко. Ми ж не можемо поставити поліцейського біля кожного повороту. Якщо будуть такі ситуації, раджу тернополянам відразу телефонувати на лінію «102» і ми відреагуємо, - стверджує він. - Стежитиме за цим патрульна поліція, більше для профілактики, а не для покарання. Адже ми розуміємо, що у новорічну ніч кожен ресторан захоче «відзначитися».

Головний поліцейський краю повідомив, що в обласному центрі є лише три ліцензовані «точки», де продають піротехнічні засоби. Окрім того, нагадав, що до закінчення антитерористичної операції (АТО) на сході України міська рада Тернополя заборонила використовувати феєрверки. На порушника такого розпорядження чекає адміністративна відповідальність, тобто штраф.

- Закликаю усіх жителів Тернопілля святкувати безпечно і відповідально, не наражаючи на небезпеку ні себе, ні оточуючих, - додає він.

Скорочення у лавах поліції не відіб’ється на безпеці краян. Зможуть поліцейські належно подбати і про безпеку на дорогах Тернопілля, переконує Олександр Богомол. Адже на шляхах краю чергуватимуть 60 екіпажів правоохоронців. Ось тільки, за його словами, не лише водіям, а й пішоходам варто пам’ятати правила руху і не порушувати їх.

Полісмени на виклик приїжджають за 3-5 хвилин

У всіх мікрорайонах Тернополя уже півтора місяця працюють групи швидкого реагування. Тож близько 70-ти полісменів цілодобово стежать за порядком по всьому місту. Кожен із екіпажів уже добре вивчив свій район. Тому проблем у свята бути не повинно, вважає головний поліцейський Тернополя.

– Ми прийняли рішення зосередитися на «живій» роботі, тому максимум людей працюють на вулиці. Штаби, усі кабінетні співробітники максимально задіяні у роботі на території міста, – каже Степан Савка. – Місто поділили на сім територій, за якими закріпили по одному наряду. До складу обов’язково входять один офіцер і два сержанти. Працюють групи по 12 годин. Крім того, є один черговий екіпаж, який теж за потреби може виїхати.

Тепер полісмени на виклик приїжджають за 3-5 хвилин, стверджує він. Це спростило ситуацію на реагуванням на звернення громадян..

- На місця злочинів терміново приїжджає патрульна машина групи швидкого реагування, - уточнює він. – Ці «Toyota Prius» обладнані проблисковими маячками. Думаю, тернополяни вже помітили, що ці авто постійно курсують містом, зупиняючись у визначених точках.

До речі, маршрути і контрольні точки правоохоронці періодично змінюють, аби люди, які стежать за поліцейськими, аби вчинити злочин, не змогли «підлаштуватися».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео