Який же Новий рік без олів’є

У новорічну ніч усі ми, мабуть, будемо за традицією слухати вітання Президента України. Що скаже намглава держави з екранів ТБ - не відомо, а от якою буде реакція людей, здогадатися не важко. 

Адже цейсвятковий стіл українцям обійдеться ледь не удвічі дорожче, аніж минулого року.

«Укуси» від цінзалишаться на гаманцях у всіх. Отож в яку суму «влетить» новорічна вечеря на чотирьох персон (чоловік,дружина та двоє дітей), спробували підрахувати журналісти «Номер один».

«Новорічний бум»

Найбільше підскочили ціни на м’ясо, рибу, імпортні фрукти та алкоголь – власне, головні атрибути новорічного столу. Цього року за святкові продукти доведеться заплатити на 45-74% більше, ніж торік. За словами експертів, до Нового року ціни ще більше виростуть внаслідок підвищеного попиту. А це означає, що потрібно запастись продуктами заздалегідь, поки на ринках не наступив «новорічний бум». Тому поки ціни не на грані з реальністю, спробуємо підрахувати вартість одноденного свята. Почнемо зі спиртного та безалкогольних напоїв. До прикладу, пляшка коньяку та дві пляшки шампанського, сік та мінеральна вода обійдуться сьогодні у 200–300 грн.

Який же Новий рік без "Олів’є", скажете ви! Так от, якщо минулоріч приготування однієї порції улюбленого  салату обходилось у 45 гривень, то тепер воно коштує 70 гривень. А окрім нього, на столі мають з’явитися й інші салати (3-4 найменування), які цього року обійдуться мінімум у 200 грн. М’ясні делікатеси (ковбаса сирокопчена, шинка, балик) коштуватимуть орієнтовно 250 грн., а рибні (ікра червона, оселедець, шпроти) – 150-250 грн. Масло, майонез, спеції – ще мінус  50-80 грн. з гаманця. Сири тверді – 30-60 грн. М’ясні страви (курка для печі, свинина та відбивні) – 200-250 грн. Фрукти (ананас, мандарини, банани) – 125 грн. Солодощі (торт, шоколадні цукерки) – 150 грн.

У підсумку – майже півтори тисячі гривень. Тобто по 350 грн. з кожного. Здавалося б, не так вже й багато, проте викласти такі гроші з сімейного бюджету за один день – розкіш не для кожного.

До речі, за східним гороскопом господиня 2016 року – Вогняна мавпа. Попереджаємо одразу: йти у неї на поводу дорожче, ніж накривати традиційний стіл, адже доведеться робити акцент на тропічні страви. До них можуть відноситися м'ясні салати з гранатовими зернами або ананасом, фруктові закуски, шашлички зі шматочків плодів. Крім цього, не варто забувати, що екзотичну кухню частенько представляють страви з рибними делікатесами. Наприклад, бутерброди з червоною ікрою, нарізка з червоної риби, а також салати з тунцем або крабовими паличками також сподобаються нашій довгоочікуваній мавпочці. Не важко здогадатися, що аншлаг фруктів узимку на столі – ще один, не менш болючий удар по гаманцю.

Бо вдома краще!

Та навіть при таких розрахунках більшість тернополян обирають святкування в домашній обстановці, а не ресторанах (де, до речі, вартість на одну персону коливається від 300 грн. і вище).  На чомусь, врешті, можна зекономити, та й харчі, однозначно, залишаться ще й на наступний день свята. Тим паче, це вигідно для тих, хто має родичів чи садибу в селі. Адже деякі овочі можна «придбати» у власному погребі.

– Новий рік святкую з друзями. Так як квартиру в оренду в останні дні якщо й можна знайти, то лише за «космічні» суми, тому вирішили зустріти 2016-й рік вдома. Від всіляких барів та пабів відмовились одразу, так як у домашній обстановці тебе ніхто не обмежує графіком роботи закладу. А так і нікого зайвого нема, і «Олів’є» домашнє смачніше. При тому, що все готуємо власноруч, свято обходиться нам по 150 гривень з людини. Максимум готовий витратити до 300, якщо не святкувати в якомусь закладі. І щоб не витрачати великих сум на оренду квартири для святкування, раджу шукати її завчасно. Можна вже й з 1-го січня завдаток залишити, – каже тернополянин ГригорійТрачук.

Звичайно, є свої плюси у святкуванні Нового року в ресторанах, адже, окрім позбавлення від клопоту стояти весь вечір біля плити, вони пропонують ще й розважальну програму в якості Діда Мороза, Снігуроньки та конкурсів. Удома влаштувати таку феєрію буде важче, проте теж можливо. Тим паче, якщо компанія весела.

– Святкую вдома з хлопцем і ще двома парами, нашими друзями.  Поки не рахувала, але на двох, думаю, витратимо гривень 400-500. Мають бути мандарини і шампанське! А решту ще не розплановувала. Якби нас було тільки двоє, то, може, і пішли би десь у ресторан. А так збирається велика й весела компанія, тобто антуражу не треба. Готувати я обожнюю, так що для мене це подвійне свято, –  розповідає тернополянка Олена Рожко.

Та де б Ви не вирішили зустрічати Новий рік та скільки витрачати на це дійство коштів - не забувайте, що головне не те, що на столі, а хто з вами поруч! Навіть найдорожчий ресторан не замінить теплої, дружної атмосфери! Зі святом!

Джерело: gazeta1.com/

 

Вибір читачів за тиждень

Відео