Дивовижне поруч: мальовниче містечко Заліщики

Навіщо їхати в далеку Німеччину, щоб побачити прекрасне місто Рейн? Навіщо вирушати до Італії, щоб насолодитися краєвидами Пальманова? Навіщо витрачати гроші на оформлення віз, квитки, проживання в дорогих готелях, якщо в Україні є міста, нічим не гірші від закордонних?

Одне з таких місць - містечко Заліщики на Тернопільщині, яке лежить у глибокому мальовничому яру Дністра. Це старе місто, перші згадки про яке датуються 1340-м роком. У ті часи Заліщики були власністю польського короля. У 1672 поселення було практично повністю знищено турками, але вже в 1750 році відновлено завдяки батькові останнього короля Польщі Станіслава Августа Понятовського. У місті навіть прийнято було проводити 4 ярмарки на рік. Магдебурзьке право Заліщики отримали в 1766 році.
Першою культовою спорудою, побудованою в Заліщиках Станіславом Понятовським, став костел Св. Станіслава. Храм був освячений в 1763 році. Тоді костел був дерев'яним, а на початку XIX століття його перебудували в кам'яний. В інтер'єрі костелу над дверима зберігався родинний герб Понятовських. На жаль, храм був пограбований совітами й перетворений на склад солі, яка сильно зіпсувала стіни. Римо-католицькій громаді храм передали в 1991 році, після чого була проведена його реставрація.
Ще однією архітектурною пам'яткою міста є греко-католицька церква, яка будувалася протягом 1864-1875. Освячена вона була в 1873 році під титулом Св. Трійці. У 50-х роках ХХ століття святиню переосвятили на честь Св. Покрови. У 1962 році храм закрито радянською владою. Протягом 1974-1989 років тут розміщувався історико-краєзнавчий музей, після чого церкву повернули віруючим.

Є в Заліщиках і синагога, адже наприкінці ХІХ століття євреї складали абсолютну більшість населення. Побудована синагога була наприкінці XVIII - початку XIX століття, щоправда, в радянський час вона була пристосована під бройлерну.
Варто відвідати й колишній будинок польського товариства «Сокіл», в якому зараз знаходиться кінотеатр. «Сокіл» час від часу надавав приміщення театрам-гастролерам, а в 1905 році в ньому виступала з шевченківською концертною програмою видатна українська співачка Соломія Крушельницька.
Якщо раніше Заліщики були популярним польським курортом, то після Другої світової війни пляжі та інфраструктура прийшли в занепад, курортне життя затихло й, на жаль, не відродилося воно й зараз. Тим не менш, сюди варто приїхати як мінімум щоб насолодитися одним з найкрасивіших видів в Україні - панорамою міста з меандром Дністра з протилежного, буковинського берега.
Джерело: travel.tochka.net

Вибір читачів за тиждень

Відео