Дідухи тернополянина прикрасили резиденцію Миколая (фото)

У резиденції святого Миколая в Києві упродовж усіх новорічно-різдвяних свят простоять дідухи з Тернополя. Їх висота – від 1,7 до 5 метрів. Півроку праці, 250 кг металу і понад 20 великих снопів пшениці пішло на їх виготовлення.

Роботи пана Ярослава можна також побачити у Тернопільському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді на Микулинецькій, а невдовзі їх розмістять в українському ресторанчику у Берліні.

Ярослав Осадца працює керівником гуртків в еколого-натуралістичному центрі. Цікавиться народними ремеслами, вивчає народну вишивку, ткацтво, техніку виготовлення виробів із соломи та інші ремесла. Кілька років тому восьмиметровий дідух пана Ярослава мав шанси потрапити до рекордів України, але кількох тисяч гривень на те, щоб усе задокументувати, освітяни не мали.

У резиденції святого Миколая на Софіївському майдані, біля воріт собору, тернополянин встановив трьох дідухів. Найбільший має висоту 5 метрів, середній – 3 метри, третій – 1,7 метра. Вони простоять на площі орієнтовно до 16 січня.

   

– Організатори резиденції святого Миколая - громадська організація Falk Ukraine хотіла, щоб на свято Миколая наші дідухи вже були в Києві. Ми мали встановити їх одночасно з засвіченням центральної ялинки, – розповідає Ярослав Осадца. – Знайшли мої контакти в Інтернеті, бо про наш восьмиметровий дідух писали багато, і запросили привезти дідухи у Київ. Торік я відмовився, бо ні колосків достатньо не було, ні настрою. А цього року погодився. Обмеження були лише щодо висоти. Просили робити не вищим за 5 метрів, з масивними ніжками, бо хвилювалися, щоб його не перекинув вітер. Але коли побачили конструкцію, то казали, що дідух міг бути ще вищим, бо ми його зробили масивним і міцним. Металеві плити конструкції важили до 250 кг. А колосків пішло більше двадцяти добрих снопів. Мені допомагало дуже багато людей: "Фабрика ковальства" - з каркасом, "Квітоцентр" - з транспортуванням, плести дідуха допомагали працівники екоцентру, син Андрій і дружина Анжеліка Кононюк, вони навіть зі мною їздили в Київ і допомагали монтувати.

У Тернополі в обласному екоцентрі виготовили всі частини, а монтували вже у Києві. Усіх дідухів у розібраному вигляді тернополянин привіз до столиці бусом. Великий дідух складався з 17 частин, середній – з п’яти, а менший був нерозбірним.

– Те, що для мене на початку було недоліком, зрештою, стало перевагою, – розповідає Ярослав Осадца. – Адже спочатку я не міг обплести стовбур, бо він не був суцільним. Тож я його обплів колосками, і він вийшов мереживним. Разом із гілочками все стало єдиним цілим. Усі були захоплені, настільки вишукано і зі смаком все виглядало. Кияни були у великому захваті, до дідухів стояла черга, щоб сфотографуватися. Можна сказати, у нас вийшов головний дідух України.

Малий дідух – традиційний, зроблений за принципом календаря, середній – у вигляді снопа, а великий – теж за принципом календаря. Крім того, він має різдвяного павука і витинанку з сюжетом народження Ісуса Христа.

– Я врахував, що дідухам доведеться стояти не в приміщенні, а на вулиці, на дощі і снігу, то робив їх міцними і щільно сплетеними, – каже умілець.

Джерело: 20 хвилин

 

Вибір читачів за тиждень

Відео