На Тернопільщині відкриють перший хоспіс

Заклад буде створено на базі обласної протитуберкульозної лікарні, що у селі Плотича Тернопільського району. Про функціонування закладу йшлося під час зустрічі керівника майбутнього хоспісу, головного лікаря Андрія Паламарчука з директором департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимиром Богайчуком.

Можливість створення на базі КУТОР “Тернопільська обласна протитуберкульозна лікарня” хоспісу (медичного закладу, в якому перебуватимуть важкохворі з прогнозованим летальним наслідком) назрівала давно.

Як відомо, в умовах сучасної системи охорони здоров’я менше як 10% пацієнтів в термінальній стадії захворювань отримують необхідну паліативну та хоспісну допомогу у закладах охорони здоров’я. Відповідно, станом на сьогодні, система охорони здоров’я України не достатньо забезпечує необхідною паліативною та хоспісною допомогою людей, які її потребують.

З огляду на зростаючі показники кількості онкохворих, кількість хоспісів в Україні надзвичайно мізерна. Розташовані вони переважно у великих містах, через що складною залишається ситуація з наданням допомоги мешканцям райцентрів і сіл. Незважаючи на позитивні досягнення в отриманні таблетованих знеболювальних препаратів, проблема доступності знеболення залишається вкрай актуальною.

Тернопільська область є однією з тих регіонів, які ще не створили стаціонарного закладу паліативної допомоги - хоспісу.

Шість хоспісних палат функціонують лише на базі Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги. Проте вони надають паліативну допомогу обмеженій кількості хворих.

- Створення хоспісу на Тернопільщині є вимогою часу та гуманним рішенням щодо тяжкохворих людей, – зауважив Володимир Богайчук. - Такі цінності давно утверджені у високоцивілізованому суспільстві. Медсестринство в організації надання медичної допомоги тяжкохворим пацієнтам стане головною ланкою. Неможливо здійснити реформи у галузі охорони здоров’я, спрямовані на поліпшення надання медичної допомоги, підвищення якості і продовження терміну життя людини, не рухаючись вперед. Уже цього року на Тернопільщині буде відкрито перший в області хоспіс.

Сформовано чітку позицію щодо розвитку паліативної і хоспісної допомоги та зроблено наступні кроки до створення першого хоспісу.

За інформацією doz.te.gov.ua

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео