Сесія обласної ради: дискусії, претензії, сварки, господарка (фото)

Другу сесію обласної ради розпочала свою роботу вранці, 4 січня. У порядку денному відразу було 50 питань, причому більшість – так звані господарські.

Оскільки депутатів зустрічали пікетом, вони розпочали із вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі. Докладно про це читайте ТУТ і ТУТ.

До речі, на сесії вирішили приймати усі рішення в поіменному режимі. Оскільки розглядати мали цілу низку гострих питань, у залі були присутні народні депутати Олег Барна, Роман Заставний і Тарас Пастух. Крім того, у роботі сесії брав участь голова ОДА Степан Барна. Останньому довелося досить часто втручатися у дискусії.

Віктор Овчарук «промахнувся»

Варто згадати, що перед початком засідання пластуни передали депутатам лампадки із Віфлеємським вогнем миру. Це мало б налаштувати усіх на плідну роботу. Втім, ані Боже благословення, ані привітання із Новим роком і Різдвом від колективу обласної школи мистецтв, конфліктам не завадили.

Більше того, свободівці, які весь час вказували на помилки у роботі сесії, фактично звинуватили новообраного голову облради Віктора Овчарука у некомпетентності – він кілька разів, на їхню думку, порушував регламент роботи ради. Наприклад, «промахнувся» у питанні призначення голови тимчасової контрольної комісії. Спочатку сказав, що там будуть керувати троє співголів, а потім зауважив, що голову оберуть на першому засіданні.

- Можу процитувати регламент: голову тимчасової депутатської комісії визначають не голосуванням, а призначають на сесії, - втрутився Олег Сиротюк.

Відразу після цього Віктор Овчарук повідомив про перерву, а згодом стало відомо, що ситуацію спробували виправити, призначивши головою комісії Романа Нитку (депутат від «Самопомочі», 34 роки, юрист «Мегабанку», рідний брат депутата міськради Олега Нитки – прим.).

Розібралися із бюджетом краю за минулий рік

Звіт про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2015 року депутати все-таки затвердили, а згодом внесли зміни до обласного бюджету на минулий рік.

Цитуємо рішення: "Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» зі змінами та постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2015 р. № 1046 «Про внесення змін у додаток 1 до Порядку та умов надання у 2015 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, опалення та постачання гарячої води тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування», області збільшили обсяг субвенції по загальному фонду державного бюджету на 9 166,9 тисяч гривень і зменшили по спеціальному фонду державного бюджету на 302,1 тисячу гривень».

Область розвиватимуть у два етапи

Обласні депутати також схвалили «Стратегію розвитку Тернопільської області на період до 2020 року» і план заходів із реалізації у 2015-2017 роках «Стратегії розвитку Тернопільської області на період до 2020 року (у новій редакції). Із обох питань доповідала директор департаменту економічного розвитку обласної держадміністрації (ОДА) Галина Водяник.

До речі, метою Стратегії є досягнення стабільного зростання якості життя населення області на основі збалансованого та узгодженого розвитку регіональної економіки, базованої на інноваціях, ощадливому ставленні до природного середовища, збереженні природної системи розселення в області, а також з урахуванням стратегічних інтересів держави. Реалізовувати ці плани хочуть у два етапи:

I – 2015-2017 роки;

II – 2018-2020 роки.

«Важливим є територіальний аспект реалізації проектів, які повинні уможливлювати зменшення дисбалансів розвитку між окремими адміністративно-територіальними одиницями Тернопільської області» - йдеться у документі. Тож після його обговорення депутати схвалили Стратегію і план заходів з її реалізації більшістю голосів.

До слова, департаменти ОДА будуть щорічно звітувати на сесіях облради про те, як відбувається реалізація Стратегії. 

На оздоровлення дітей – майже 49 мільйонів

«Обласну цільову соціальну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2018 роки» теж ухвалили сьогодні. Не злякало депутатів і те, що загальний обсяг коштів, потрібних для виконання програми протягом трьох років, - 48 мільйонів 785 тисяч 700 гривень (21 млн 785 тис. 700 грн – кошти обласного бюджету; 9 млн грн – кошти районних бюджетів і міст обласного значення; 3 млн 750 тис. грн – кошти бюджетів територіальних громад; 14 млн 250 тис. грн – кошти інших джерел. Окрім того, будуть залучати спонсорські і профспілкові кошти, а також кошти Фонду соціального страхування із тимчасової втрати працездатності.

Цікавою, є озвучена у Програмі статистика. Виявляється, на Тернопіллі проживає 119 390 дітей шкільного віку, причому 70 743 дитини із них - належать до пільгових категорій:

  • 28 930 дітей, які виховуються у малозабезпечених та багатодітних сім’ях,
  • 868 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування,
  • 2 741 дитина-інвалід,
  • 12 дітей військовослужбовців і працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків,
  • 52 987 дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,
  • 21 602 дитини, які перебувають на диспансерному обліку, 
  • 7 088 талановитих і обдарованих дітей, відмінників навчання,
  • 311 дітей внутрішньо переміщених осіб,
  • 385 дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь у проведенні антитерористичної операції тощо.

Сесія наразі триває. Про все, що відбувалося на засіданні, «Терен» повідомить читачів згодом.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео