Кого і навіщо «переграв» у Святвечір Сергій Надал (фото)

- Оскільки у залі є лише три депутати, сесія не правочинна, - каже міський голова Сергій Надал. – Принагідно вітаю усіх із прийдешнім Різдвом Христовим і бажаю веселих свят!

Ці слова мера у залі міської ради о 15.15, сьогодні, 6 січня, чули лише секретар міської ради Віктор Шумада, депутат від «Громадянської позиції» Андрій Газилишин, працівники апарату міської ради, громадські активісти і понад десяток журналістів – представників різних місцевих ЗМІ.

Тепер врятує лише вольове рішення більшості

Позачергову четверту сесію Тернопільської міської ради скликали на 6 січня 2016 р. Тож о 15 годині депутати повинні були зібратися у залі засідань. Розпорядження про це міський голова Сергій Надал підписав лише 5 січня. Депутатам запропонували розглянути на пленарному засіданні лише одне питання: «Про висловлення недовіри і усунення від займаної посади головного архітектора міста Тернопіль Бесаги В.Й.”.

Але цього не сталося. Чому? Хто і кого у цій ситуації «переграв»: міський голова депутатів чи депутати міського голову? Очевидно, незабаром це з’ясується. Керівник юридичного відділу міської ради Олександр Печіль стверджує: оскільки вето не подолане, Василь Бесага і далі обійматиме посаду головного архітектора. Мовляв, депутати свій шанс упустили і вже нічого не змінять. Проте за оцінкою юристів, обранці тернополян все-таки ще мають шанс подолати вето міського голови («Терен» писав про це ТУТприм.). Але для цього потрібне вольове рішення більшості – дві третини голосів депутатського корпусу (тобто понад 28 «за» - прим.).

Оскільки розклад сил у міській раді тепер – не на користь Сергієві Надалу, то це – цілком вірогідно («Терен» писав про це ТУТприм.). Однак доведеться почекати, поки депутати повернуться з Різдвяних канікул і проведуть перемовини між фракціями.

- Мені легше – я живу у Тернополі, мої батьки тут мешкають, тож я нікуди не їхав і вбачав своїм обов’язком прийти на сесію і висловити власну думку із гострого для міста питання, - каже Андрій Газилишин. – Які мотиви були у решти депутатів, припускати не буду. Але варто пам’ятати, яким релігійним є наш край. Думаю, вони вже всі роз’їхалися до родичів.

Міську раду пікетували громадські активісти

Громадські активісти, які сьогодні прийшли під стіни міської ради, зла на депутатів не тримають. Мовляв, і так було зрозуміло, що вони не зберуться, адже в обідню пору більшість уже або почала святкування, або добирається до родичів.

- Міський голова міг призначити сесію бодай на 9-ту чи 10-ту ранку, коли ще люди були у Тернополі, але він цього не зробив, - каже представниця протестувальників, юрист Тетяна Семусь. – Але те, що ми побачили сьогодні, свідчить: у міській раді вже тепер є депутати, які мають власну думку і висловлюють позицію громади. Вони не такі «підконтрольні» міському голові, як попередній склад ради.

Серед протестувальників були представники «Автомайдану», активісти, які борються із незаконною забудовою Тернополя (зокрема, на вулиці Юності), а також інші тернополяни. Наприклад, давня опонентка Сергія Надала Олена Степанова із «групою підтримки». Вони навіть принесли із собою наперед заготовлені плакати (див. фото – прим.)

Вимагають звіту головного архітектора міста на черговій сесії

Щоб зрозуміти мотиви депутатів, які проігнорували сесію, пропонуємо читачам ознайомитися із заявою фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». Текст депутати оприлюднили за кілька годин до оголошеного засідання.

Цитуємо документ: «Міський голова Сергій Надал заради власних політичних амбіцій хоче позбавити громадських активістів, депутатів і працівників міської ради найбільшої релігійної традиції галичан - Святого Вечора.

Маючи можливість скликати сесію міської ради в період із 26 до 30 грудня 2015 року, чи з 4 до 5 січня 2016 року, для повторного розгляду надзвичайно важливого та резонансного для громади Тернополя питання щодо недовіри головному архітектору міста Василю Бесазі та рекомендації міському голові звільнити його і оголосити на займану посаду відкритий прозорий конкурс, міський голова скликав сесію 6 січня – на Святий Вечір, коли всі українці збираються на Святу Вечерю прославляти народження Ісуса Христа.

Та ще й навіть не зранку, а на 15.00. Такий день і час, вважаємо, обраний не випадково, а зумисне, щоб не зібрати дві третини голосів для подолання вето міського голови. Багато депутатів, не зраджуючи багаторічним родинним традиціям зустрічати Різдво в родинному колі, роз'їхалися по різних куточках Тернопільщини та України.

Розпорядження міського голови про скликання сесії за один день до її проведення – ще один доказ «бажання» провести демократичне голосування та «забезпечити» максимальну явку депутатів.

На третій сесії, яка відбулась 22 грудня 2015 року, депутатська більшість дала оцінку діяльності Василя Бесаги на посаді головного архітектора і рекомендувала міському голові його звільнити. Накладання так званого вето є безглуздим, адже рішення міської ради було рекомендаційним. Тобто міський голова має самостійно вирішити – слухатись депутатську більшість чи ні. Адже саме міський голова призначає та звільняє начальників управлінь. Повторно голосувати депутатам немає сенсу.

Ми пропонуємо розглянути зауваження міського голови щодо рішення більшості депутатів, а також звіт головного архітектора міста на черговій сесії міської ради у присутності громади міста Тернополя.

Веселої коляди та смачної куті! Христос Народився!»

Додамо, прерогативу скликання сесії має міський голова. За його відсутності це може зробити секретар ради. Існує ще один варіант – вимога про скликання засідання за підписом двох третин від усього депутатського складу.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео