Різдво у Різдвянах

Різдво Христове приходить у наші оселі – свято народження Спасителя світу, свято радості. Свято цілого снопа народних звичаїв та обрядів, які так бережно оберігають у мальовничому селі Різдвяни Теребовлянського району.

Коли поглянути на карту України, то побачимо різноманіття назв населених пунктів. Ті назви мають різну долю: одні відомі ще із сивої давнини і збереглися дотепер, інші з’явились нещодавно. На Тернопільщині у Теребовлянському районі є єдиний населений пункт, у назві якого відлунює одне із найвеличніших християнських і найчарівніших народних празникувань, – село Різдвяни.

Назва поселення виринула із трагедії. Історія свідчить, що 1241 року тут на саме Різдво Христове тодішній теребовельський князь за підтримки місцевих мешканців вийшов на поле битви з монголо-татарами. На згадку про цей двобій згодом і постало село як своєрідний символ нашої живучості і борні.

Комуністична влада у шістдесятих роках перейменувала Різдвяни у Світанок. Свою первісну назву населений пункт повернув собі у 1992 році. І сьогодні у Різдвянах нараховується 225 дворів, де проживає 518 мешканців. У селі є дитячий садок, загальноосвітня школа, в якій навчається 53 учні.

Кожної неділі і у святкові дні церковні дзвони кличуть парафіян до храмів, а їх є два – храм Пречистої Діви Марії УАПЦ, збудований ще у 1887 році, і храм Святої Покрови УГКЦ, освячений у жовтні 2011 року. Є в селі також капличка казанської ікони Божої Матері, побудована на пожертви заробітчан і освячена два роки тому.

У наш час відроджуються, повертаються із забуття українські народні звичаї, традиції, обряди. Для того, щоб зберегти і примножити духовні скарби, спільно працюють і школа, і сільський клуб. Вчителі і учні підготували незабутні вечорниці, у клубі цікаво проходять зимові свята, які організовує завклубом Ірина Крамар. Усі з нетерпінням очікують і різдвяних свят, адже аматори художньої самодіяльності підготували цікаве вертепне дійство.
…Різдво завітає у Різдвяни тихою колядою, смачною кутею, запашним короваєм і, безперечно, віншуваннями, які лунатимуть із уст колядників, сповіщаючи добру новину: «Христос народився! Славіте Його!».

Тернопільська ОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео