Тернопільських безхатченків зігрівають у «Карітасі» (фото)

Купи сміття, гори брудних речей, пляшки та недоїдки – у таких умовах уже п’ять років у Тернополі мешкає сорокап’ятирічний Олександр. Чоловік - уродженець Росії. Свого часу покохав українку і переїхав сюди. Проте часті сварки у родині довели до того, що він став жити на вулиці.

Помешкання Олександра – згарище колишнього ресторану. Тут немає ні вікон, ні дверей, лише дах. Проте від холоду він не рятує. Чоловік спить поруч із бездомною собакою, щоб було тепліше. Харчується тим, що знайде на смітниках.

Без даху над головою залишився і Ігор Яблонський. Після розлучення його попросили звільнити помешкання. Квартира, у якій жив Ігор до одруження, перейшла у спадок його сестрі, а він опинився на вулиці.

- Зараз живу по знайомих, на вулиці, де попало. Буває, не сплю. Зараз холодно, немає де жити. Щастя, коли заходимо погрітися на вокзал. Гріємо руки, ноги біля сміттєвих баків, де є теплі труби.

Недоїдки зі смітників – меню щоденних сніданків, обідів та вечерь. Справжнє свято – це купити смаколики. Заробляє гроші Ігор, здаючи порожні пляшки, макулатуру та металобрухт. Найкращий заробіток - 80-100 гривень в день, у вихідні й свята – коли не вивозять сміття та є купа склотари.

Сім років на вулиці живе і Марія Галіцька. Жінка мала сім’ю та роботу. Сьогодні вона мешкає поруч із теплотрасою. Влітку, каже Марія, легше – тепло та більше їжі. Взимку доводиться виживати.

- Ми звикаємо до зими, шукаємо різні способи, аби не замерзнути. Рухаємося, щоб зігрітися.

З різкими похолоданнями та сильними морозами правоохоронці оглядають підпорядковані їм дільниці у пошуках безхатченків. Людям пропонують пройти в місця обігріву, поїсти та отримати одяг. “Карітас” – один із таких центрів.

“Попитом користується проект “Благодійна їдальня”, – розповідає отець Роман Загородний – заступник директора Тернопільського благодійного фонду «Карітас». – Щодня до нас приходить 60-80 людей,а в холодну пору 100-120. Ми їх годуємо і навіть даємо продукти з собою.

Зазвичай люди без постійного місця проживання ночують біля батарей у підвалах та під’їздах, в люках та на горищах, в закинутих приміщеннях або новобудовах.

Старший інспектор поліції Тернопільського відділу поліції Микола Лучка каже, що правоохоронці щодня обходять закинуті приміщення та вулички, шукаючи безхатченків.

- Ми розповідаємо їм, де можна зігрітися, поїсти та випити чаю і навіть помитися. Поліцейські намагаються зробити усе можливе, щоб ці люди не замерзли, щоб з ними не трапилася біда. При бажанні, ми навіть супроводжуємо їх до пунктів обігріву.

Сьогодні в Україні за офіційною статистикою більше 30 тисяч “бомжів”, але ця цифра зростає, оскільки доля безпритульного може спіткати навіть успішну людину.

Джерело: dosie102.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео