Хто на Тернопіллі програє від «дружби» з Росією?

Експортувати свої товари в Росію не можуть з початку 2016-го українські виробники. Якщо йдеться про підприємства з Тернопільщини і їхні показники експорту торік, то збитки можуть сягнути мільйонів доларів.

– За підсумками 11 місяців 2015 року експорт із Тернопільщини в Російську федерацію становив 16,594 млн доларів, – повідомила начальник відділу статистики зовнішньої торгівлі головного управління статистики в області Галина Романик. – Імпорт із Російської Федерації на Тернопільщину у вказаний період сягнув 2,596 млн доларів.

Якщо розглянути товарну структуру експорту, то у перші три квартали 2015-го, то 73% у ній становило м'ясо та харчові субпродукти, 18,4% – меблі (у цей розділ входять також світильники). У структурі імпорту товарів з РФ на Тернопільщину 42,7% становили полімерні матеріали та пластмаси, 34% – папір та картон, 5,5% – меблі.

Утім, як зазначають в головному управлінні статистики, торішні показники можуть бути тільки відносним орієнтиром, адже вже впродовж багатьох років експорт з Тернопільщини до Росії та імпорт звідти зменшувалися.

Натомість підприємства краю знаходили нові ринки для своєї продукції: зростають частки країн Європи, Північної Америки та Африки.

Джерело: 20 хвилин

 

Вибір читачів за тиждень

Відео