Як уникнути зимового авітамінозу

Взимку через недостачу вітамінів багато людей страждає на авітаміноз. Недостатня кількість в їжі або організмі мікроелементів і поживних речовин, порушення обміну і засвоєння негативно впливають на організм.

З настанням зими в організм потрапляє значно менше вітамінів та мікроелементів, ніж влітку. Щоб не було недостачі, раціон харчування повинен бути повноцінним.

Проявами недостачі вітамінів є фізична та розумова втома, лущення шкіри, погана концентрація уваги, сонливість, млявість, апатія, дратівливість, хандра, пригнічений настрій, розшаровування нігтів, випадання і ламкість волосся, безсоння, зниження захисних функцій організму, тощо.

Зазвичай, авітаміноз виникає через неповноцінне харчування, порушення обміну речовин, проблеми у травному тракті, а також прийом ліків, які перешкоджають засвоєнню мікроелементів та вітамінів.

Лікарі радять, щоб запобігти вітамінній недостатності, протягом зимово-весняного періоду слід систематично споживати фрукти та овочі, ягоди, а також страви приготовані з них. Рекомендують споживати моркву, капусту, цибулю, печінку, яєчні жовтки, яловичину, свинину, баранину, птицю, рибу, селеру, зелений горошок, часник, пряні трави, імбир, горіхи, сухофрукти, проростки пшениці, гороху, квасолі, журавлину, гранати, грейпфрут, апельсини, лимони, ківі, хурму, банани. Корисними є і консервовані, заморожені фрукти і ягоди, серед яких смородина, малина, вишня, полуниця та шипшина. Додавання меду до щоденного раціону покращить також самопочуття і роботу серця.

Джерело: ternopil.te.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео