Агро-новини 13 січня

Новини аграрного сектору.

Аграрії переходять на імпортну вживану техніку

Через брак нової техніки Україна щорічно не дораховується більше 6 млн тонн зерна

Аграрії відчувають дефіцит сільгосптехніки, пише Delo.ua.

Але придбати якісні імпортні аналоги з огляду на проблеми з кредитуванням не можуть. Як результат, зростає частка імпортної вживаної техніки.

Складності з збиранням врожаю в українських аграріїв частково пояснюються відсутністю достатньої кількості якісної сільгосптехніки. Щорічно в Україні оновлюється лише 2% парку тракторів, а п'ять із шести машин куплені років десять тому.

Експерти підрахували, що через брак нової техніки наша країна щорічно не дораховується більше 6 млн тонн зерна.

У 2011-2013 р. сільгосппідприємства придбали менше 3 тис. тракторів.

У минулому році відбулося падіння у порівнянні з 2011-2013 рр. роками, а значить, ситуація виглядатиме ще сумніше.

Популярність вітчизняної техніки поступово зменшується: якщо у 2004 р. 80% продажів сільгоспмашин припадало на заводи України та країн СНД, то сьогодні їх частка не перевищує 30%. А ті українські підприємства, які змогли налагодити виробництво сучасних зразків, переважно експортують свою продукцію.

Реформування АПК виконано на 89%

Експерти та громадськість високо оцінили діяльність Мінагропроду за 2015 р

Експерти та громадськість високо оцінили діяльність Мінагропроду за 2015 р., заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба міністерства.

«За даними Урядового порталу Міністерство аграрної політики та продовольства України входить до трійки лідерів з виконання програми діяльності Уряду. Так, загалом уже виконано або знаходиться на стадії виконання 89,3% завдань Програми», — зазначив посадовець.

Міністр зауважив, що електронний звіт Програми та останні зміни можна подивитися в он-лайн режимі на сайті program.kmu.gov.ua

«Позитивно оцінили діяльність Мінагропроду експерти та представники громадськості. Про це йдеться у звіті аналітиків VoxUkraine. Аналіз роботи міністерства проводився з урахуванням декількох параметрів — оцінки експертів, оцінки громадськості, оцінки законотворчої діяльності міністерства та виконання програми Уряду. За сукупними оцінками ми опинилися серед лідерів і посіли п’яте місце у рейтингу міністерств», — сказав посадовець.

Молоко подорожчало на 38%

Після новорічних свят закупівельні ціни на молоко показали чергове зростання, пише Мilkua.

Та як довго погоджуватимуться переробники платити за нього таку ціну поки невідомо.

Станом на 12 січня, кілограм молока екстра ґатунку подорожчав ще на 18 коп — до 6,35 грн. Найвищу ціну за молоко такого ґатунку платив ТОВ «Данон Дніпро» — 6,51 грн/кг.

Вищий ґатунок подорожчав на 4 коп — до 5,99 грн/кг. ТОВ «Білогір’я молокопродукт» платив за нього найвищу ціну — 6,50 грн.

Середня ціна на молоко першого ґатунку за тиждень підвищилися на 7 коп — до 5,72 грн/кг. Максимальну ціну за таке молоко платив ТОВ «Дубномолоко» — 6,50 грн.

Наразі переробники ставлять акцент на сировині екстра ґатунку, тоді як місяць до того скуповували перший та другий ґатунок. Це, насамперед, пов’язано із європейською сертифікацією вітчизнах переробників.

Та не зважаючи на відкриття нових ринків збуту української молочки, переробники заявляють, що не готові платити за сировину вище 7 грн/кг. Адже на входження та закріплення на них потрібні додаткові витрати. Та й маржа отримана від торгівлі не та, що за торгівлі з Росією.

На внутрішньому ринку, оптово-відпускні ціни на молочну продукцію за рік зросли у середньому на 30%. Молоко подорожчало найбільше — 38% — до 9,04 грн/кг, масло вершкове на 32% — до 69,26 грн/кг. Кисломолочний сир продавали по 40,40 грн/кг (+28%), а сметану — по 26,98 грн (+25%).

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео