У Тернополі хочуть встановити вагон в пам'ять про депортованих

Поставити старий вагон-теплушку на вулиці Бродівській пропонують тернопільські активісти, як пам'ятний знак про депортованих в 1947 році. Зробити це хочуть до річниці тих подій 21 жовтня 1947 року. тому й просять у тернополян підтримки за допомогою петиції.

У 2017 році виповнюється 70 років від початку наймасовіших депортацій із Західної України. В рамках операції «Захід» лише за один день 21 жовтня 1947 року було виселено і приречено на каторжні роботи у Сибіру понад 76 тис. осіб – це понад 76 тисяч зламаних доль та позбавлений сил український національно-визвольний рух. Загалом же у тяжкий час Другої світової війни та післявоєнні роки депортації зазнали загалом близько 500 тисяч мешканців Тернопільської області. Українці, євреї, поляки, вірмени, представники різних національностей були відірвані від коріння і стали в’язнями чужого політичного режиму. У вагонах-теплушках німецькі окупанти вивозили людей в Рейх, а радянська влада – у Казахстан та Сибір, - йдеться в петиції.

 - Цю ідею озвучили наприкінці грудня, коли в галереї "Бункермузу" відкривали виставку листівок депортованого Миколи Мамуса, - розповідає активістка Марія Юрчак. - Цей вагон-теплушка зараз зберігається на території військової частини на вулиці Бродівській. Він нікому не потрібен, бо старий, тож саме його і було би доцільно взяти - як відголос тих часів.

Тож зараз активісти хочуть підтримки зі сторони громади, адже пам'ятник депортованим не коштуватиме місту майже нічого - варто лише перемістити вагон на кількасот метрів, на Бродівську, біля арки, що веде до вулиці За Рудкою. Саме там його і розмістять.

 - Головне - отримати дозвіл від міської ради та встигнути завершити всі роботи до вказаної дати, - продовжує Марія. - А родина кожного депортованого зможе закласти там камінь із іменем члена родини, який постраждав у ті роки.

Підписати петицію можна за посиланням - http://e-dem.in.ua/ternopil/Petition/View/136

Джерело: te.20minut.ua

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео