Агро-новини 14 січня

Новини аграрного сектору.

На Тернопільщині зібрали на 5 тисяч тонн більше плодів і ягід

У Тернопільській області збільшився валовий збір плодоягідної продукції, повідомляє прес-служба департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації.

Валовий збір плодоягідної продукції становить 70,7 тис. т, що на 5 тис. т більше, ніж у 2014 р., за рахунок урожайності, яка становить 123,6 ц/га, що на 7,1 ц/га більше показника 2014 р.

«В області реалізуються інвестиційні проекти. Зокрема, для зберігання плодово-ягідної продукції у Бучацькому районі відкрито першу чергу переробного комплексу та фруктосховища з регульованим газовим середовищем ємністю 35 тис. т. Збудовані перші потужності цього комплексу, а це холодильні приміщення на 10 тис. т та найсучасніша сортувальна лінія», — йдеться у повідомленні. Завершується будівництво фруктосховища з регульованим газовим середовищем ємністю 20 тис. т в ТОВ «Україна» Підволочиського району.

Погода завдасть чергового удару по озимих

Січнева погода в Україні готується нанести ще один удар по озимих. Про це каже начальник відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко, пише «ПроАгро».

За її словами, морози у перші дні нового 2016 р. не заподіяли того великого збитку посівам озимих в Україні, який очікувався при найнегативнішому розвитку подій.

«За попередніми нашими оцінками, найбільший удар низьких температур у переддень і перші дні нового року припав на посіви ріпаку, а також ячменю в Одеській, Херсонській та Запорізькій областях. В окремих районах могли загинути до третини сходів цих культур», — зазначила експерт.

Найбільше агрометеорологи переживали за ситуацію у східних і північно-східних областях, які напередодні різкого похолодання майже повсюдно залишалися без снігового покриву. Але сніг перед найбільшими морозами тут, на щастя, все ж випав, і сходи на більшій частині полів виявилися захищені його «теплою» шапкою.

Зараз циклони, які насуваються на Україну, готуються завдати нового удару по посівах озимих. Метеорологи прогнозують, що вже з 14 січня погода у більшій частині областей почне погіршуватися, а атмосферні температури — падати.

«Пік похолодання припаде на 17-19 число, у ці дні на півдні прогнозується 5-12 градусів, на Правобережжі — 12-18 градусів, а в деяких районах Лівобережжя — 20-25 градусів нижче нуля», — повідомила Тетяна Адаменко.

Вона також додала, що після цього трохи потеплішає, але все ж по-січневому холодно буде аж до кінця місяця. Нові циклони принесуть із собою і нові опади, проте пройдуть вони не скрізь, і там, де снігу не буде, сходи озимих чекають нові випробування.

Аграрії обирають безресурсне кредитування

Криза у державі привела до значного подорожчання фінансових ресурсів і скорочення кредитних ліній для аграріїв, повідомляє Delo.UA. Сільгоспвиробники стали активніше використовувати безресурсне кредитування: векселі, гарантії та гарантовані платежі.

Криза у 2014-2015 р. значно ускладнила і без того непростий доступ до фінансування для вітчизняних аграріїв. По-перше, Україна фактично перебуває у стані війни, через що частина як земельного банку підприємств, так і банківських активів загублена. По-друге, за останній рік з ринку пішли понад півсотні фінустанов, а, отже, скоротилася кількість банків, здатних фінансувати агробізнес.

Девальвація гривні на початку року підвищила інфляцію. Нацбанк, щоб встигнути за зростаючими цінами, тричі підвищував облікову ставку, до середини року дійшовши до дуже високого показника у 30%. Відповідно росли і так не низькі ставки по депозитах і кредитах.

До середини року регулятор заговорив про настання більш-менш стабільної ситуації в економіці і уповільнення темпів інфляції, почав поступово послаблювати введені на ринку обмеження. Однак, незважаючи навіть на накопичений надлишок ліквідності у розмірі 40 млрд грн, банки не поспішають роздавати бізнесу фінанси і замість того, щоб направляти гроші в економіку, тримають їх у надійному і прибутковому інструменті — депозитних сертифікатах НБУ.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео