Що тернополянам варто знати про ID-картки і біометричні паспорти (інфографіка)

З 11 січня цього року в Україні замість нинішніх паспортів громадянина України розпочали видавати нові пластикові ID-картки, що замінюватимуть внутрішній паспорт. На Тернопільщині, як і планувалося, міграційна служба розпочала прийом заяв на оформлення таких карток.

Першими такі заявки в Тернопльській області почали приймати у Тернополі, Борщові, Бучачі, Кремененці, Чорткові, Теребовлі, Ланівцях, Козові. У інших районних центрах цей процес запустять по мірі встановлення та апробації обладнання, про це у міграційній службі області повідомлять додатково.

Як зазначили напередодні в ДМС України, нова система ідентифікації ототожнюватиме особистість із персональними даними, фото, біометричними даними. Громадяни отримають сучасні захищені документи. Самі паспорти можна оформити через портал ДМС та єдиний державний портал адміністративних послуг.

Довідка:

— ID-карти видаватимуть з 14-ти років, а не з 16-ти, як раніше. Це міжнародна практика, оскільки з 14-річного віку настає часткова дієздатність громадянина.

— Особам, яким потрібно замінити паспорт з об’єктивних причин (досягнення 25 або 45 років), не потрібно буде платити за новий документ. Для громадян, які роблять заміну вимушено, ця послуга буде платною.

— Отримати ID-картку можна буде не тільки за місцем реєстрації (прописки), але і в будь-якому паспортному столі або центрах надання адмінпослуг.

— ID-картку можна буде оформити за 10 днів.

— У 2016-2020 роках будуть дійсні і паперовий, і пластиковий паспорти.

— Переваги ID-картки: більш досконалий захист і можливість отримання з часом адмінпослуг через Інтернет, без черг.

— Інформація, яка міститься в ID-картці.

Там не буде інформації про укладення шлюбу і місце проживання. Усю інформацію (фото, ПІБ тощо), яку можна побачити на ID-картці, продублюють в зашитий у неї чіп, як зараз у закордонних паспортах. Туди ж, за бажанням власника, можна внести відбитки пальців і цифровий підпис. Однак, люди можуть відмовитися від останнього, зробивши про це помітку на самій картці

— Ціна ID-картки, за оцінками експертів МВС, становитиме до 200 гривень.

— ID-карта дійсна 10 років з моменту видачі.

Інформацію зібрав Василь ТОМЧИШИН

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео