Агро-новини 17 січня

Новини аграрного сектору.

Валовий збір кукурудзи зменшиться на 23% — прогноз

Прогноз урожаю зернових в Україні у 2015/16 маркетинговому році підвищений до 58,5 млн т, пише «АПК-Інформ».

Прогноз валового збору пшениці підвищено до 26,4 млн т (+9,4% до показника попереднього сезону), ячменю — до 8 млн т (-9%), а кукурудзи — залишений без змін і оцінюється у 22 млн т (-22,9%).

Загальна пропозиція зернових і зернобобових у нинішньому маркетинговому рої оцінюється у 67,1 млн т (-7,5% до показника попереднього маркетингового року ). Оцінка внутрішнього споживання зернових збільшена до 27,3 млн т (-4,8%).

Збільшення, в основному, обумовлено темпами виробництва кормів в Україні та коригуванням кормового споживання зерна.

Які породи свиней краще розводити фермерам?

Сьогодні в українських аграріїв більшим попитом користуються свині великої білої породи чисто імпортного походження. Про це Кurkul.com повідомив завідувач кафедри технології виробництва та переробки продукції тваринництва Одеського державного аграрного університету (ОДАУ) Руслан Сусол.

«Але цих тварин слід використовувати лише тоді, коли господарство може забезпечити їм високий рівень утримання і годівлі», — зазначив експерт.

Студент пропонує вирощувати овочі вдома

Подорожчання продуктів «надихнуло» 21-річного студента Національного авіаційного університету Антона Головаченка зайнятися розробкою автономної теплиці для вирощування продуктів у домашніх умовах.

«У теплиці розміром три на три метри ми за минуле літо і осінь отримали 27 кілограмів томатів сорту чері. Частину з'їли свіжими, іншу законсервували (заготовили 15 трилітрових банок помідорів). На цьому поки вирішили зупинитися. Зараз теплиця дає нам зелень», — каже студент.

Кілограм помідорів чері обійшовся Антонові від 5 до 10 грн. Зовні теплиця схожа на величезну чорну коробку, яка стоїть у кутку кімнати. Від теплиці йде електричний шнур, встромлений у розетку. Чорний колір утримує світло від спеціальних ламп.

«Удень автоматика включає біле світло, вночі — рожеве. Таким чином ми змусили помідори і цибулю рости цілодобово. Це дозволило різко (у два-три рази) скоротити терміни отримання готової продукції. Висадивши розсаду черрі, через три, максимум п'ять тижнів зриваєш стиглі плоди. Зелена цибуля у нашій теплиці виростає всього за тиждень», — додав він.

Усі операції у теплиці автоматизовані. Овочі вирощують за допомогою гідропонної системи.

Авторська технологія Антона Головаченка дозволяє на полив витрачати мало води — лише 10% від обсягів, які використовуються при традиційному зрошенні.

«Повністю ізольований від навколишнього середовища промисловий варіант теплиці нашої конструкції можна навіть у пустелі поставити. У такій місцевості мало не всі дні у році ясні. Тому використання сонячних батарей особливо ефективне. Встановлюєш їх біля теплиці і отримуєш автономне енергопостачання», — додав він.

Наразі студент шукає інвесторів для будівництва першого промислового зразка такої теплиці. Щоб теплиця мала розмір сто на сто метрів, знадобиться $ 100-120 тис.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео