Вишивальниці з Луганщини побували в Бережанах

Наприкінці минулого року в рамках проекту Української миротворчої школи в Бережанах побували учасники Клубу любителів вишивки «Червона ниточка» з Сєверодонецька, що на Луганщині, Валентина Белянська (керівник), майстрині Євгенія Лазарєва, Ірина Макарова та Лариса Шевченко. Обмін досвідом відбувся за сприяння Валентини Агафонової – керівника громадської організації «Жінки-миротвориці».

Вишивальниці беруть активну участь у житті області, є постійними учасниками різних заходів: «Прийди до серця, Україно!», присвячений Міжнародному дню рідної мови, обласний фестиваль-конкурс художньої самодіяльності «Луганщина – світанок України», виставка до дня незалежності України та інших.

У перший день гості знайомилися з містом, обласним комунальним музеєм Богдана Лепкого та краєзнавчим музеєм. Ввечері їх приймали родини Ірини Ухман та Ганни Семеняк, де вони проживали ці дні.

Наступного дня відвідали магазин «Вишиванка», а також взяли участь у відзначенні 40-річчя Бережанської районної станції юних техніків, що проходило у краєзнавчому музеї. Майстрині з Сєверодонецька організували виставку своїх виробів, розповіли про роботу клубу «Червона ниточка» та встигли поспілкуватися з керівниками гуртків і вишивальницями, оглянути виставку робіт вихованців СЮТ.

У краєзнавчому музеї відбулася зустріч гостей із Луганщини з учасницями Бережанського клубу вишивальниць. Голова клубу Тетяна Дубіч розповіла про діяльність майстринь Бережанщини, а Валентина Белянська – про «Червону ниточку». Одержимі однаковим  захопленням – вишивати – обмінювались досвідом, враженнями та сувенірами…

У районному будинку культури гості потрапили на творчий звіт народного аматорського театру української пісні «Золота Липа». Вони мали змогу побувати на Андріївських вечорницях та особисто побачити і відчути красу наших українських традицій та звичаїв. Колектив «Золота Липа» представив глядачам «Бережанське весілля», музично-гумористичну композицію «А кум до куми як ходив, так ходить», низку театралізованих українських пісень, гумор та українські традиційні забави на вечорницях.

Недільного ранку майстрині з Сєверодонецька відвідали ярмарок святого Миколая, організований Бережанською міською громадською організацією «Рідне місто» на площі Ринок у Бережанах. Своє перебування в наших краях вони завершили екскурсією Тернополем та відвідуванням краєзнавчого музею, де оглянули колекцію давніх вишивок і твори Пінзеля.

Цим візитом покладено початок співпраці вишивальниць Сєверодонецька і Бережан, в рамках якої будуть спільні виставки, обмін досвідом, майстер-класи.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео