За яким принципом преміювали вчителів наприкінці 2015

Поки в Україні влада лише заявляє про наміри реформування освіти, вчителі зміни уже відчувають. Щоправда, стосуються вони насамперед заробітної плати. Політики, запроваджуючи зміни, ухвалюючи постанови, однієї рукою дають, а іншою відбирають.

Педагоги Тернопільського району не розуміють, яким чином і за яким принципом преміювали вчителів області наприкінці грудня 2015 року. Мовляв, багато з них не отримали ані копійки. У той же час в інших районах, кажуть вони, педагогів преміювали на солідні суми. 

- Поцікавтеся, чому вчителі Тернопільського району не отримали премій у кінці грудня, - звернувся у редакцію читач Богдан (прізвище ред. відоме – прим. ред.). – Усі попередні роки давали, а цього – ні. Сказали, що премії отримають тільки техпрацівники, бо в них і так малі зарплати. Але знаю, що в Збаразькому районі виділили на преміювання солідну суму. Відтак дали премію і вчителям, і техпрацівникам – ті отримали по тисячі і більше. А в Гусятинському районі, чув, що преміювали тільки методистів. Чому так?

Чому так і хто ж вирішує, скільки кому давати, ми поцікавились у Департаменті освіти і науки обладміністрації. Однак тут обмежились посиланням на законодавство, без конкретного роз’яснення ситуації із грудневими преміями. 

- Відповідно до підпункту 5, пункту 4 Наказу Міністерства освіти і науки України №557 від 26.09.2005 р. «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» із змінами, внесеними згідно з Наказами Міносвіти, керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ надано право затверджувати порядок і розміри преміювання працівників, відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці, затверджених кошторисом доходів і видатків на відповідний рік, - відповіли у листі від Департаменту. - У зв’язку з вищезазначеним кожен керівник навчального закладу чи установи, разом із профспілковою організацією чи трудовим колективом визначають, кого із працівників преміювати та розмір грошової винагороди”. 


Департамент освіти і науки облдержадміністрації, йдеться у відповіді, рекомендував усім керівникам освітніх установ розробити і затвердити власне положення про преміювання.

Грошей завжди бракувало
Більш ґрунтовно роз’яснили ситуацію у відділі освіти Тернопільської райдержадміністрації.  За їхньою інформацією, ситуація, що склалась, пов’язана із постановою Кабміну від 9 грудня №1013 “Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів”. Цим документом учителям влада підняла зарплати і перекрила розмір індексації. За детальним роз’ясненням у райдержадміністрації порадили звернутись у профспілку. Мовляв, ситуація із постановою та діями відділу освіти відповідно до неї важка для розуміння.

- Інформація про те, що кожного року вчителів Тернопільського району преміювали, не відповідає дійсності, - каже голова Тернопільської районної організації профспілки працівників освіти Ігор Ракочий. – Адже, починаючи з 2010 року і до 2014 року, у нас було постійне недофінансування. Тож нагород не давали, бо навіть на зарплати бракувало грошей. У кращому випадку коштів вистачало на зарплати упродовж 11 місяців. А якщо у грудні щось і давали, то це була заборгована заробітна плата. 

Важко назвати премією, за словами пана Ракочого, і ті гроші, які педагоги отримали у грудні 2015-го. Така ситуація виникла через постанову Кабміну від 9 грудня, якою парламент підвищив учителям зарплати. 

Потрапили у халепу
- Наша влада цією постановою підвищила зарплати держслужбовцям і педпрацівникам, - каже співрозмовник. – Останнім – лише на 10 %, бо у вересні вже було одне підвищення. У тій же постанові була вказівка обнулити індексацію. З якою метою – не знаю. І у відділі освіти зайшли в таку колізію, адже усім працівникам нарахували зарплати без підвищення на 10%, плюс індексацію, заборговану за липень, серпень, вересень і до 10 грудня. А постанову, поки її опублікували, зрозуміло, побачили пізніше - 15 грудня. Тож розгубились. Звернулись за роз’ясненням, їм сказали: можете дати доплату, можете - премію, словом, показуйте, що ви людям на свята виплачуєте трохи більше грошей. 

І тоді у відділі освіти, за словами голови, вирішили зробити так, аби не ображати людей перед святами. Зокрема, вчителям «зарплати підняли, і це компенсувало або нівелювало ту заборговану індексацію. А техперсоналу замість індексації, щоб не було великої образи, у графі „зарплата” дописали „премія”. У деяких районах області писали «доплата».

- Однак це не премія, - стверджує пан Ракочий. - Премію дають тоді, коли виплачено все, коли немає заборгованості. Я у цій ситуації стою на боці відділу освіти, бо вони могли тієї індексації не рахувати, а віддати все за борг і виплатити аж тепер. А хотіли – могли дати перед святами. Отакий казус. Називають премією, а насправді – індексація.

Та найгірше у цій ситуації те, що вона у майбутньому гукнеться не зовсім добре для тих же педагогів. 

- Кабмін вирішив обнулити індексацію, наскільки я в цьому компетентний, щоби з першого січня починати життя заново, - продовжує голова. – Але разом з тим він збільшив поріг індексації: якщо раніше ціни, товари, продукти росли в ціні і наші статистичні органи фіксували зростання більш ніж на 1%, то люди згідно з чинним законодавством мали право на індексацію. Тепер у грудні влада збільшила цей поріг. Тож якщо впродовж місяця буде зростання цін на 2%, індексації ніхто не отримає. Це, на мою думку, було хитро придумано, аби людям надалі не платити індексацію. 

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео