Чи є альтернатива примусовій мобілізації у військо?

Про сьому хвилю мобілізації, грошове забезпечення військових та переваги контрактної служби говорили сьогодні в Тернопільському обласному військовому комісаріаті. Тож коли чекати наступну чергу мобілізації та скільки отримуватимуть тепер військові-контрактники?

- Всіх цікавить подальший розвиток подій і чи буде сьома хвиля мобілізації, - сказав обласний військовий комісар Володимир Катинський. – Ви чули заяву Президента України, що в разі необхідності та подання клопотання Генштабом, може бути оголошена чергова хвиля часткової мобілізації. Але на сьогодні є потужна альтернатива мобілізації. Це відбір на військову службу за контрактом. 

На території Тернопільської області функціонує 4 військові частини, в яких є майже 2 тисячі вакантних посад. Найбільше вакансій пропонує військова частина, яка дислокується в Тернополі. У ній мають можливість працевлаштуватися майже 1,5 тисячі охочих. Батальйон матеріального забезпечення, що в Бережанах, пропонує близько 300 робочих місць. Чортківська база зберігання повітряних сил України готова прийняти на роботу майже 100 безробітних.

Як змінилася зарплата у контрактників?

Військовий комісар запевняє, що в разі достатнього набору військовослужбовців за контрактом, наступна черга мобілізації буде не настільки масштабною. Адже основне завдання мобілізації – укомплектація військових частин та ротація військових в зоні АТО.

Змінилося і матеріальне забезпечення військовослужбовців. Якщо раніше військовий на службі отримував щомісяця близько 2,5 тисяч гривень, то з січня цього року мінімальна його зарплатня складає близько 7 тисяч гривень. Такі зміни забезпечення в комісаріаті вважають непоганою мотивацією для служби.

Так, наприклад, військовий-контрактник, який обіймає посаду водія, стрільця, гранатометника або навідника, має отримувати 7 098 гривень. Командир роти (батареї) – 10 тисяч гривень, командир батальйону (дивізіону) – 11 670, а командир бригади – 12 987 грн. 

Хто може служити за контрактом та як укласти контракт зі ЗСУ?

Підписати контракт для проходження військової служби можуть чоловіки віком від 18 до 42 років. Для цього потрібно мати повну середню освіту. Також на службу за контрактом можна потрапити з базовою середньою освітою (після 9 класу), але лише у випадку, коли є водійське посвідчення категорії С.

Також військовослужбовці-контрактники мають змогу безкоштовно отримати вищу освіту в навчальних закладах на заочній формі навчання.

Контрактники також мають можливість раз в рік отримати грошову допомогу в розмірі однієї зарплати на вирішення господарських питань, а також разову виплату на оздоровлення, якщо йдуть у відпустку. Відпустки для військовослужбовців становлять від 30 до 45 діб, залежно від вислуги.

Дізнатися про доступні вакансії в тій чи іншій військовій частині можна у військкоматі за місцем приписки у відділі комплектування. Там же можна і написати заяву про бажання служити за контрактом, і пройти медогляд.

Наскільки ефективним є підвищення зарплат військовослужбовцям-контрактникам і чи багато жителів області захотіли служити у війську на контрактній основі, стане відомо в найближчі два-три місяці.

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео