Колядки і щедрівки лунали у бібліотеці Тернополя (фото)

Книжкові виставки, майстер-класи та різдвяно-новорічні вечорниці проводить бібліотека №4 для дорослих у Тернополі.

За словами завідуючої бібліотеки Світлани Козелко, традиційно, починаючи із грудня, у бібліотеці діють книжкові виставки, присвячені зимовому циклу християнських свят.

«Як зустрічати ці свята, як самотужки приготувати цікаві різноманітні новорічні іграшки, які страви подати до святкового столу? Про це розкажуть книжково-журнальні  виставки та фахівці нашої бібліотеки, - розповідає пані Світлана. – Зокрема, на виставці етно-кухні читачі можуть знайти цікаві рецепти приготування куті та інших традиційних українських страв до святкового столу, а також ознайомитися з обрядами, що супроводжують свята Андрія, Святого Вечора, Різдва, Меланки, Водохреща, Стрітення. Також тут оформили виставку, на якій зібрали літературу, що знайомить читачів з традиціями і обрядами новорічних свят. Тут читачі можуть знайти тексти колядок і щедрівок».

А ще у бібліотеці пропонують самому виготовити оригінальні сувеніри, іграшки. Тут переконані, що для цього потрібне лише бажання, фантазія і гарний настрій.

«Таємницею створення такого дива бібліотекарі готові поділитися з усіма бажаючими. Тому з нагоди новорічних та різдвяних свят підготували низку цікавих майстер-класів, - продовжує пані Світлана. – Йдеться і про власноруч створені яскраві новорічні листівки, виготовлення чудових ялинок і прикрас для вікон з паперу в техніці витинанки. Також навчимо створити оригінальні маски для свята Стрітення, які неодмінно сподобаються і дорослим, і малим. А ще у нашій етно-майстерні можна навчитися виготовляти самобутні речі, із, здавалося б, непотрібних дрібниць - ґудзиків, намистинок, різноманітних стрічок, шматочків тканини».

 Перед Водохрещем у бібілотеці було особливо святково, весело та шумно - зібрались родини, щоб колядувати, щедрувати та засівати.

Свято розпочалось піснею "Нова радість стала", пізніше колядували окремі родини. А ведучими свята були Анастасія Клус - студентка ТНЕУ, Ірина Кучара - мама п’ятьох дітей, Олександра  Рибник - учениця десятої школи.

Сім'я Кучара - мама Ірина, сини Андрій, Ярослав колядували "Ой там  за горою дивная новина" та щедрували "Ой летіла сива зозуленька".   

Родина Фучило - Олена, Яна, Христина, Марія колядували "Рожденому Спасу нині радієм".

За хороші колядки і щедрівки усіх пригощали солодощами і обдаровували щирими віншуваннями.

Орест Сарматський  

Фото Світлани Козелко

Вибір читачів за тиждень

Відео