Тернопільські рятувальники просять не лізти у воду, не знаючи броду

Хрещення Господнє – одне з найбільших християнських свят. Традиційно у цей день у всіх містах і селах люди освячують воду, а також купаються у природних водоймищах для отримання Божої благодаті.

Держслужба з надзвичайних ситуацій Тернопільщини звертається до всіх громадян із застереженням бути вкрай обережними під час перебування поблизу водних об’єктів.

Шановні громадяни, якщо у вас хворе серце, утримайтеся від купання! Бажано мати попередній досвід занурень в холодну воду. Пам’ятайте, що перебування в крижаній воді у незагартованих людей може призвести до загального переохолодження організму. При його перших ознаках - ознобі, тремтінні, синюшності шкіряних покривів, губ, болі у пальцях рук і ніг людині негайно необхідно надати допомогу. За легкого ступеню переохолодження постраждалого достатньо тепло одягти, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. У разі середнього і важкого переохолодження - розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла. Потім тепло одягти, укласти в ліжко. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.

Під час святкування не заходьте у воду у нетверезому стані, адже алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку. Не виходьте на лід без необхідності. Перед тим, як вийти на кригу, переконайтесь, що вона достатньо міцна. Рятувальники наголошують, що у всіх регіонах України льодовий покрив нестійкий. Безпечним для однієї людини вважається лід товщиною понад 7 см, а для групи людей товщина льоду має сягати 15 см (при цьому в розрахунок береться лише товщина нижнього, зеленуватого шару льоду).

Крім того, під час святкування не залишайте поблизу річки чи ставка без нагляду дітей.

У кожному регіоні є обладнані та визначені органами місцевої влади місця для купання громадян під час свята, де буде організоване чергування рятувальників та медиків. Держслужба з надзвичайних ситуацій радить громадянам відпочивати лише у таких спеціально облаштованих місцях, де, за необхідності, ви зможете швидко отримати допомогу фахівців.

Обласне управління ДСНС

Вибір читачів за тиждень

Відео