Лемки із «Тріоди» присвятили коляду бійцям АТО

Колядки на специфічній говірці, лемківські страви, спогади про звичаї та мрії про збереження колоритної культури – так святкували у Тернополі Лемківський Йордан. Представники етнічної групи 19 січня зібрались у «Березолі».

«Ми уже маємо  у Тернополі свою лемківську церкву. Це традиційний для Лемківщини храм, що  нагадує карпатські сакральні дерев’яні споруди, - зазначив глава Всеукраїнської об’єднання "Лемківщина" Олександр Венгринович. – Приємно, що на Тернопільщині вдається зберегти цю культуру. Про це свідчить і сьогоднішнє дійство, яке зібрало чимало люду».

Також лемки планують створити школу для підростаючого покоління, де б могли краще пізнати традиції етнічної групи. А ця культура – надзвичайно багатогранна і цікава, розповідає лемкиня Віра Дудар із Монастириська.

«Занурюватись у потічок на Йордан -  це обов’язковий обряд лемків  для дорослих і дітей на Йордан, - продовжує жінка. – І ніхто після цього не хворів, а навпаки набирався хорошого імунітету. На святвечір обов’язково кладемо під стіл реманент на знак поваги до землеробства. Кутю готуємо з пенцака, а різного роду каші – дуже популярні у нашій кухні. Також на святвечір готували бобалюхи із муки та картоплі. Співаємо колядки та щедрівки на діалекті, що заряджає особливим оптимізмом».

Привітали із Йорданом гостей свята учасники гурту «Тріода», двоє із яких – лемки за походженням. У їх виконанні прозвучала колядка, текст якої присвятили бійцям на Сході.

«Цей святвечір – сумний, бо не усі українці могли вечеряти вдома. Ми сумуємо разом з тими сім’ями, які чекають чоловіків чи синів. І разом з тим віримо в нашу перемогу», - каже соліст гурту Андрій Гамбаль.

Оксана БУЧКО
Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео